Асен, от „Отбор на надеждата”

Асен, от „Отбор на надеждата”

Асен, от „Отбор на надеждата”

Мрачно детство из улиците на София. Родители, които го карали да проси, както постъпвали и с останалите си 5 деца. Преминаване през дом за деца, лишени от родителска грижа. Така започва историята на 28-годишния Асен Станков. Тя обаче не продължава, както мнозина биха очаквали. 

Днес Асен има постоянна работа - във фирма за почистване на прозорци. Грижи се за себе си и за приятелката си. Играе в Аматьорска футболна лига. В свободното си време е треньор по футбол на 30 деца от 9 до 14-годишна възраст от столичния район „Кремиковци”. Остават му две години да завърши средното си образование и ще кандидатства в НСА. 

Животът му се променя, след като през 2012 г. се включва в „Отбор на надеждата”.

Проектът дава възможност за промяна на младежи от социално рискови групи чрез футболни тренировки и участие в ежегодното световно първенство по футбол за бездомни хора - „Homeless World Cup”. На последния Мондиал през септември 2017 г. в Осло, Норвегия, националният тим на България завърши на 10-то място от 45 състава. „Отбор на надеждата” постига 100% успеваемост при социалната интеграция на националните състезатели, представящи България, от създаването си през 2011 г. досега.

Асен е един от тези младежи. Той преминава първо през кризисен център „Вяра, Надежда и Любов“ в София, където е настанен от Агенция за закрила на детето. След като навършва 15-годишна възраст, е преместен в дом за деца „Проф. Асен Златаров”. Един от преподавателите там забелязва желанието му да тренира футбол и го кани да се присъедини към турнирите, които организира с приятели. Те стават традиционни и за Асен.

Професионално започва да се занимава с футбол през 2012 г., когато приятел го води на тренировките на „Отбор на надеждата”. Асен попада в разширения състав от 12 играчи, а по-късно и в тима, който за първи път ще представи България на Световното първенство по футбол за бездомни хора. 

На Мондиала националният тим прави забележителен дебют и се класира на 14-то място. 

Продължава на страница 2.

„Отидох в Мексико, видях свят, запознах се с уникални хора като Виктор (Виктор Кирков, мениджър на „Отбор на надеждата“ – б.а.), Методи (Методи Здравков, треньор на тима – б.а.), който сега ми е като баща. Голямо влияние ми оказаха и другите селекционери на тима – Младен Христов и Кирил Кюлев, както и преподавателят по английски език Ина Петкова (днес преподава в „Център на надеждата“ – б.а.). Аз съм късметлия! Възпитал съм се сам, под влиянието на тези хора. Не е важно какъв си бил или какви са родителите ти, важно е да направиш така, че да си добре в бъдеще“, казва Асен.

Той е избран да бъде рефер на предстоящия Европейски стрийт футбол фестивал в австрийския град Грац в началото на юли 2018 г., организиран от фондация Homeless World Cup.

Тази година световното първенство по футбол Homeless World Cup ще се проведе в Мексико сити, Мексико. Първият селекционен турнир за определяне на националния състав, който ще представя България на предстоящия Мондиал, ще бъде след броени дни в спортната зала в столичния квартал „Челопечене”.

Сред известните личности, подкрепяли тима като посланици на надеждата, са легендарният футболен треньор Димитър Пенев, лекоатлетката Ивет Лалова, актрисата Теодора Духовникова, писателят Георги Господинов, олимпийската шампионка по троен скок Тереза Маринова, вокалистът на Б.Т.Р. Атанас Пенев, певицата Михаела Филева, волейболният специалист Радостин Стойчев, състезателката по художествена гимнастика Невяна Владинова.

Всяка година кметът на Столична община Йорданка Фандъкова организира официално изпращане на „Отбор на надеждата” на световното първенство по футбол за бездомни хора. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ