Баневи не искали да се връщат в България

Баневи не искали да се връщат в България

Семейство Баневи засега не иска да се връща в България. Това заяви техният френски адвокат Венсан Пенар в интервю за "Тази сутрин" по bTV. За идната сряда е насрочено заседание на френски съд, който ще решава за екстрадирането им в България. Ще се търсят аргументи, заради които може да бъде отказано предаването на задържаните в Ница Николай и Евгения Баневи на българските власти, поясни той.

Адвокатът вече има изградена стратегия по този въпрос, става ясно от интервюто. Първо, ще изиска и провери дали е налице цялата информация по процедурата около заповедта за задържане, за да бъде уважена. Втората му основна линия на защита ще е да провери дали няма други причини, освен заявените от българските  власти, за искането за екстрадиране. "Проблемът е, че Баневи са задържани в момент, в който се връщат в България. Нормално, полицейските и съдебни власти в България и във Франция са във връзка, за да знаят къде са Баневи и какво правят. Мисля, че България е знаела, че те се връщат. Логичен е въпросът защо са задържани във Франция, след като се връщат в България, която ги издирва.”, коментира той.

Юристът последно се видял с клиентите си на 14 ноември в затвора. "Добре са, като се има предвид, че са за първи път в затвора, но са оптимисти, децата им липсват. Видях ги за последно онзи ден. Неприятно е, че от две седмици са с едни и същи дрехи.", коментира адвокатът.

Защитникът на семейството разказа за ареста им на летището в Ница: "Когато ги задържат на летището, идва техен познат да вземе децата им. Имало е много полицаи на ареста, била е подготвена акция. Няма насилие, агресия, но Баневи са задържани пред много хора. Нямало е журналисти. Сложили са им белезници, такава е френската процедура". Той уточни, че не е познавал Баневи преди това. Потърсен е като адвокат и специалист по европейски заповеди за задържане, след ареста.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ