България

Политика

|

Общество

|

Хотелиерите и ресторантьорите предлагат отпадане на зелените сертификати за външните зони на заведенията

Хотелиерите и ресторантьорите предлагат отпадане на зелените сертификати за външните зони на заведенията

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) предлага да отпадне изискването клиентите на заведенията да представят "зелени сертификати" за външните площи на заведенията. По този начин ще се подпомогне бизнеса, който е на ръба на оцеляването след тяхното въвеждане, аргументират се от асоциацията. 

"Това ще бъде от полза и за клиентите. Не виждаме причина документ за преболедуван COVID-19, завършен ваксинационен курс, за достатъчно антитела или отрицателен тест да са необходими за хората, които искат да изпият едно кафе на чист въздух или да хапнат на крак. Изискването трябва да отпадне и за хората, които поръчват за вкъщи. В момента ако решиш спонтанно да си вземеш докато вървиш едно капучино или чай, или пък да си купиш нещо за хапване, не можеш да изчакаш на масите пред заведението, ако нямаш сертификат. Или ако между две ски спускания искаш да изпиеш нещо топло, дори за апрески бара ти е нужен сертификат. Това допълнително намалява оборота и консумацията на бездруго закъсалия бизнес. И е в ущърб на клиентите", обясни зам.-председателят на БХРА Атанас Димитров. 

При спазване на всички епидемиологични мерки и социална дистанция вече е доказано, че вирусът не се разпространява "на чист въздух", категорични са от БХРА.

Сред доводите на национално представената организация с 36 регионални структури е и че много заведения разполагат със зимни градини, с отваряеми части, които биха могли да бъдат използвани от тези клиенти. И припомнят, че в други държави това е практика. Например, в Солун заведенията работят в момента именно така. Дори и само малка част от местата да се заемат или това да се случва единствено за  кратки времеви интервали, промяната би помогнала на бизнеса, който наистина е изправен до стената, подчертават от БХРА. 

"Всеки ден се закриват обекти. Толкова прекратили дейността си кафенета и ресторанти никога не е имало досега от 90-те години на миналия век. Вдигането на цената на електроенергията постави 95% от хотелите и ресторантите "на колене". Повишените разходи, инфлацията, растящите цени на продуктите и въвеждането на "зеления сертификат" при около 20% ваксинирано население изиграха своята решаваща роля за приключване на този бизнес за много хора. Дадоха ни да работим де юре, но де факто няма възможност за работа", подчерта Димитров. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ