България

Политика

|

Общество

|

България втора в света по смъртност, причинена от COVID-19

България втора в света по смъртност, причинена от COVID-19

България е на 2. място в света по смъртност, причинена от COVID-19 след Боливия и преди една от най-малките южноафрикански държави Есватини, която заема трета позиция. Другите две държави в петорката са Северна Македония (4. място) и Лесото. На другия полюс са Исландия, Австралия, Сингапур, Нова Зеландия и Тайван, които регистрират най-ниска смъртност на 100 000 души население по време на пандемията.

Статистиката е част от изследването „Оценка на свръхсмъртността причинена от пандемията COVID-19: систематичен анализ на смъртността, свързана с COVID-19, 2020-2021 г.” на екип от Вашингтонския университет с финансовата подкрепа на Фондацията на Бил Гейтс и бившата му съпруга Мелинда.  

Пълният текст на доклада е публикуван на страниците на авторитетното медицинско списание The Lancet.

„Точното измерване на броя на смъртните случаи, дължащи се на пандемията COVID-19, е от решаващо значение за всяка страна и регион, за да се разбере мащабът на въздействието на пандемията върху общественото здраве. Точното измерване на смъртността също е необходимо, за да се разберат детерминантите на вариацията в съотношението инфекция-смъртност между популациите и е пряк принос за прогнозиране на пандемията и проучване на алтернативни политически варианти”, посочват авторите на изследването.  

Те събират и анализират данни от 191 страни и региони (включително 31 места в страни с ниски и средни доходи) от 1 януари 2020- 31 декември 2021 г. и ги сравняват с 11-годишен период преди това. На тази база учените установяват, че процентът на свръхсмъртност от пандемията е в широки граници и варира драстично в различните страни и региони. Все пак те изчисляват, че глобалният процент за всички възрасти е 120.3 на 100 000, като в 21 страни той надхвърля 300 смъртни случая на 100 000. Това са страни от Южна Азия, Северна Африка и Близкия изток и Източна Европа. След което стигат до извода, че смъртните случаи, вследствие на COVID-19 за три пъти повече (18.2 милиона души) от официално съобщените данни (5.94 милиона). Става въпрос не само за смърт, причинена от вируса, но и на смърт от влошаване на съществуващи заболявания – като сърдечносъдови и белодробни, вследствие на инфекцията, което екипът нарича свръхсмъртност от COVID-19.  

 „Разбирането на истинския брой на смъртните случаи от пандемията е жизненоважно за ефективно вземане на решения за общественото здравеопазване. Проучвания от няколко страни, включително Швеция и Холандия, сочат, че COVID-19 е пряката причина за повечето свръх смъртни случаи, но сега не разполагаме с достатъчно информация. По-нататъшните изследвания ще помогнат да се разкрие колко смъртни случаи са причинени директно от пандемия и колко са настъпили като косвен резултат от нея”, посочва д-р Хайдонг Уанг, един от авторите на изследването.

Изследователите прогнозират, че свръхсмъртността, свързана с пандемията, ще намалее, благодарение на ваксините и новите лечения. Но същевременно не изключват тя все още да не е приключила и предупреждават за появата на нови и опасни варианти на вируса.

По темата работи Светлана Тодорова-Ваташка

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ