Втори шанс за прехвърляне на парите от втората пенсия в НОИ

Втори шанс за прехвърляне на парите от втората пенсия в НОИ

Втори шанс за прехвърляне на парите от втората пенсия в НОИ

През 2021 година минималната работна заплата е 650 лв, а възнаграждението за нощен труд е минимум 1 лв. на час. Минималното обезщетение за безработица остава 12 лв. на ден. Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст вече е 300 лв. Това са част от промените, които са в сила от тази година, обобщени от Министерството на труда и социалната политика в информации във Фейсбук профила на ведомството.

От юли всички пенсии ще се осъвременят с 5%, а до 30 юни хората, пропуснали срока, могат да прехвърлят парите за "вторите" пенсии от универсален фонд в НОИ.

До март включително 2,1 млн. пенсионери ще получават добавка от 50 лв. към пенсиите си. През април 392 000 пенсионери с пенсии от 300,01 лв. до 369 лв. ще получат еднократна добавка от 120 лв. за храна.

През 2021 година екипите на патронажната грижа ще продължат да доставят храни и лекарства и да помагат за извършване на някои административни услуги. 50 000 възрастни и хора с ниски доходи ще получават топъл обяд.

Около 300 000 души ще получат пакети с храни от първа необходимост. Над 3000 ще могат да се хранят в обществените трапезарии в страната. Продължават всички видове социална подкрепа за хората с увреждания.

Увеличават се заплатите на личните асистенти. Всички семейства със записани в I и в VIII клас деца ще могат да получат по 300 лв. помощ.

73 млн. лв. са осигурени за подкрепа на семействата с деца до 14 г., които учат от разстояние. Детските надбавки остават по 40 лв. за едно дете, 90 лв. за две и 135 лв. за три деца.

Увеличава се размерът на данъчното облекчение за деца върху сумата от годишната данъчна основа на родител. Семействата с ниски доходи ще могат да ползват и детски надбавки, и семейно подоходно облагане.

Размерът за помощта за отопление отново ще е около 500 лв. за целия зимен сезон.С 600 млн. лв. мярката 60/40 за запазване на заетостта ще продължи до септември.

С 40 млн. лв. до края на март продължава и мярката 80/20 за секторите "Туризъм", "Хотелиерство и ресторантьорство" и "Транспорт". До 31 март работниците от затворените бизнеси ще могат да получават компенсации в размер на 75 процента от осигурителния си доход.

Продължава мярката "Заетост за теб". Ще бъдат осигурени обучения за неактивни на пазара на труда и мерки за субсидирана заетост. Ще действа и програмата за осигуряване на детегледачи.

Вече се създава организация за стартиране и на втората фаза на имунизацията срещу COVID-19. Подготвя се ваксинацията на 15 000 души в домовете за стари хора и около 11 000 души персонал. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ