Разходите на домакинствата изпревариха по ръст приходите през първото тримесечие
Общият доход средно на човек от домакинство през първото тримесечие на 2022 г. е 2006 лв. и нараства с 9,6% спрямо същото тримесечие на 2021 г., а общият разход е 1821 лв. и се увеличава с 13,3% спрямо същото тримесечие на 2021 г. Това съобщи Националният статистически институт.
В структурата на общия доход с най-висок относителен дял е доходът от работна заплата (56,9%), следван от доходите от пенсии (30,9%) и от самостоятелна заетост (4,9%). Спрямо първото тримесечие на 2021 г. относителният дял на дохода от работна заплата нараства с 1,7 процентни пункта. Делът на доходите от пенсии намалява с 0,4 процентни пункта, а на доходите от самостоятелна заетост - с 0,6 процентни пункта.
В структурата на общия разход с най-голям относителен дял са разходите за храна и безалкохолни напитки (29,5%), следвани от разходите за жилище (18,8%), данъци и социални осигуровки (13,6%) и транспорт и съобщения (12,1%).
Като абсолютни стойности през първото тримесечие на 2022 г. в сравнение със същото тримесечие на 2021 г. средно на лице от домакинство разходите по видове се променят по следния начин:
- Разходите за храна и безалкохолни напитки нарастват от 456 на 537 лв. (със 17.8%).
- Разходите за алкохолни напитки и цигари се увеличават от 67 на 70 лв. (с 4.0%).
- Разходите за облекло и обувки нарастват от 53 на 56 лв. (с 5.3%).
- Разходите за жилище (вода, електроенергия, отопление, обзавеждане и поддържане на дома) се увеличават от 313 на 343 лв. (с 9.6%).
- Разходите за здравеопазване нарастват от 111 на 137 лв. (с 23.3%).
- Разходите за транспорт и съобщения нарастват от 186 на 220 лв. (с 18.2%).
- Разходите за свободно време, културен отдих и образование намаляват от 63 на 56 лв. (с 11.1%).
- Разходите за данъци и социални осигуровки се увеличават от 218 на 247 лв. (с 13.3%).
През първите три месеца на 2022 г. потреблението на основни хранителни продукти средно на лице от домакинство се променя в сравнение със същото тримесечие на 2021 г., както следва:
- Увеличава се потреблението на месо - от 9.4 на 9.5 кг, месни произведения - от 3.5 на 3.9 кг, яйца - от 39 на 40 бр., и захар - от 1.6 на 1.7 килограма.
- Намалява потреблението на хляб и тестени изделия - от 20.0 на 19.2 кг, кисело мляко - от 7.1 на 6.9 кг, прясно мляко - от 5.0 на 4.8 л, плодове - от 12.8 на 11.9 кг, зеленчуци - от 13.4 на 12.4 кг, и картофи - от 7.2 на 7.1 килограма.
- Без промяна остава потреблението на сирене, олио и зрял фасул.
Ключови думи
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.