Драстично поскъпват "щастливите" номера на автомобилите

Драстично поскъпват щастливите номера на автомобилите

Драстично поскъпват "щастливите" номера на автомобилите

Значително повишение на таксите за автомобилен номер с избрани от собственика му числа гласува днес правителството.

Така например, регистрационните номера на колите с еднакви числа поскъпват с 50% и цената се увеличава от 1000 на 1500 лв. Почти 10 пъти пък се вдига таксата за регистрационните номера на колите, които са комбинация от числа от 0 до 9 по желание на собственика. В момента тя варира от 30 до 50 лв., а според одобрените днес промени в таксите, които се събират по Закона за движение по пътищата, ще стане 300 лв. Новата цена ще се плаща за комбинации от двойки числа, както и за номера с комбинация от числа по желание.

 Причина за увеличаването на таксата са засиленото търсене на такива номера и техният ограничен брой, което би довело до невъзможност за изпълнение на тази услуга. В същото време правителството мотивира решението и с това, че предлаганата услуга е специална и за нея не се прилага изискването за разходоориентиран размер на таксата

Определят се единни такси за първоначална регистрация на пътни превозни средства (ППС), за промяна в регистрацията на ППС със смяна на табели при регистрационен номер и за възстановяване на регистрацията на ППС с прекратена регистрация. Утвърдена е и единна такса за промяна на регистрацията на ППС без смяна на табели с регистрационен номер.

Според сега действащия ред се заплащат отделни такси за заявление за регистрация, за идентификация и проверка на техническата изправност, за издаване на свидетелство за регистрация, монтаж на табели и т.н. Въвеждането на единна такса за различните видове услуги по регистрация на ППС ще облекчи гражданите и ще стимулира заплащането на услугите чрез ПОС-терминални устройства, с които са оборудвани всички пунктове за регистрация в звената „Пътна полиция“ при СДВР и областните дирекции на МВР в страната.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ