България

Политика

|

Общество

|

Геоморфолог, химик и биолог отличени с националната стипендия "За жените в науката"

Геоморфолог, химик и биолог отличени с националната стипендия "За жените в науката"

Геоморфолог, химик и биолог са тазгодишните носителки на националната стипендия „За жените в науката“ за България. На стилна церемония в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ д-р Ахинора Балтакова, д-р Йорданка Каракирова и д-р Калина Николова-Ганева бяха отличени с парични награди от по 5000 евро за своя забележителен научен потенциал. Стипендиите се отпускат всяка година от L'Oréal и UNESCO на млади жени учени и имат за цел да подкрепят тяхната научноизследователска кариера.

Гл. ас. д-р Ахинора Балтакова бе отличена за своя проект с глобално значение „Режим, динамика и пространствен обхват на криогенните процеси в Пирин“. Проектът цели да изследва последиците от глобалното затопляне във високите планински части.

Втората наградена дама доц. д-р Йорданка Каракирова спечели симпатиите на комисията по оценяване на кандидатурите със своя проект „Разработване на нов вид твърдо тяло/ЕПР дозиметри за високоенергетично лъчение“, чиято основна цел е разработване на универсален дозиметър за измерване на нивата на радиация.

Третата стипендиантка д-р Калина Николова-Ганева се занимава с изследвания в областта на молекулярната биология. Проектът, който й донесе отличието, е „Модулиране цитокиновия синтез на регулаторни Б лимфоцити посредством епигенетична модификация на генома“ и преследва хуманната цел да установи дали някои заболявания се повлияват по епигенетичен път и да открие лечение за болести като лупус.

Тази година „За жените в науката“ се провежда за 6-и пореден път в България в партньорство между L'Oréal България, СУ „Св. Климент Охридски“ и Националната комисия за UNESCO. Отличените до момента жени-учени по тази програма вече са 15.

„Тазгодишното издание на програмата в България регистрира най-голям брой подадени кандидатури досега! Това ме изпълва с гордост и ме кара да вярвам, че решението, което взехме през 2010 г. да стартираме програмата в България е било правилно,“ отбеляза Бриджит Стрелър, генерален мениджър на L'Oréal България.

Участвалите в конкурса и победителките бяха поздравени от генералния секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова, изпратила специално послание към тях, от Министерство на културата, Министерство на образованието и науката, от Милена Дамянова – председател на Комисията по образованието и науката, Мая Манолова – Омбудсман на Република България, проф. Николай Витанов – зам.-ректор на СУ „Св. Климент Охридски“, както и от Ерик Льобедел, Посланик на Франция в България.

По време на церемонията за първи път в България официално бе представен и Манифестът „За жените в науката“: кампания с послание, целяща да помогне за увеличаване на броя на жените, които се занимават с наука, в световен план, като ангажира широката общественост с проблема и ускори постигането на промяна за жените в науката. Вие също можете да подкрепи шестте точки на #Forwomeninscience Манифеста тук: www.fwis.fr/bg/manifestoНационалната програма за стипендии е част от световната програма на L'Oréal–UNESCO „За жените в науката“, създадена, за да разпознава и подкрепя жените, чиито постижения са допринесли за развитието на научното познание, както и за да осигури подкрепа на обещаващи млади жени учени с достойни проекти.

Световната програма „За жените в науката“ е създадена през 1998 година, когато L'Oréal и UNESCO обединяват усилията си в подкрепа на жени учени в областта на природните науки и за популяризиране на научния им труд.  Днес тази програма е разширена в международен план и се е превърнала в една глобална инициатива, която вече е подкрепила повече от 2530 жени от 112 държави. У нас, тя стартира през 2010 година

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ