Глобалното затопляне ще намали добива на ориз, жито и царевица

Глобалното затопляне ще намали добива на ориз, жито и царевица

Глобалното затопляне ще намали добива на ориз, жито и царевица

Глобалното затопляне ще намали добивите на ориз, жито и царевица според доклад, обобщаващ данните от 70 проучвания, които изследват с различни методи ефектите от атмосферните промени върху земеделието, предава Франс прес.

Без значение дали става дума за симулация на реакцията на различни растения към климатичните промени, екстраполация на статистически данни или изкуствено затопляне на полета със земеделски култури, всички методи показват, че повишаването на температурите ще има вероятно негативен ефект върху реколтите на трите основни култури, подчертават учените. Изводите им бяха публикувани вчера от изданието на Американската академия на науките.

Всяко повишаване на средните температури с 1 градус на планетата ще намали с около 6% добивите на жито. При ориза спадът ще е с 3,2%, за царевицата – с 7,4%. Само реколтата от соя почти няма да пострада от климатичните промени.

Четирите култури са жизнено необходими за оцеляването на човечеството, тъй като осигуряват 2/3 от необходимите калории.

Въпреки че повишаването на температурите ще увеличи реколтите в отделни райони, глобалната тенденция е към спад и подчертава необходимостта да се намерят начини за адаптиране към климатичните промени и изхранването на световното, постоянно увеличаващо се население, предупреждават учените.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ