1000 лева може да стигне задължителната "Гражданска отговорност"

1000 лева може да стигне задължителната Гражданска отговорност

С предложените промени в Кодекса за застраховане цената на застраховката Гражданска отговорност за автомобили може да се покачи трикратно и да стигне 1000 лева, ако не бъдат въведени законови ограничения за обезщетенията, предупреди Светла Несторова, председател на УС на Асоциацията на българските застрахователи.

Причината е решение на Върховния касационен съд от лятото, с което се разширява кръгът на близки и роднини, които могат да получат обезщетение при смърт.

Застрахователите трябва да съберат още между 800 милиона и 1,3 млрд. лева за да покрият претенции за щети от последните пет години, каза Несторова.

Вчера Бойко Борисов разпореди на парламентарната група на партията да не гласува внесените промени в Кодекса за застраховането, докато не бъдат подложени на широк обществен дебат. Въпросните промени бяха внесени от председателят на комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова. Тя предлага да се създаде нов член, който предвижда съпрузите, децата и родителите да получават до 20 000 лева еднократно обезщетение за претърпени неимуществени вреди за смъртта на свой близък. Същата сума се предвижда и за лица, които живеят на семейни начала с починалия, за осиновители и осиновени деца.

Брат или сестра може да получат до 15 000 лева, а до 5000 лева – по изключение други лица, които са създали емоционални отношения с починалия по време на настъпване на непозволеното увреждане, довело до смъртта, предвиждат още поправките, внесени в деловодството на парламента на 1 ноември. Самата Менда Стоянова коментира след разпореждането на премиера, че обществен дебат по промените принципно е бил насрочен за този четвъртък и ще се състои.

На 25 октомври проектът за изменение на кодекса мина на първо четене в пленарната зала. Предстои гледането му на второ четене. Той предвижда въвеждането на нови, завишени изисквания спрямо познанията и квалификацията на застрахователните посредници, членовете на техните органи и служителите, които са непосредствено заети с разпространение на застрахователни продукти. Новите изисквания са диференцирани по области на познания и спрямо категориите на предлаганите застрахователни продукти.

Законът за изменение и допълнение на Кодекса за застраховането предлага също така актуализирането на минималните размери на застрахователната сума по задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите, като досегашният размер от 10 000 000 лв. за имуществени или неимуществени вреди вследствие на телесно увреждане или смърт да се увеличи на 10 420 000 лв., а досегашният размер от 2 000 000 лв. за вреди, причинени на имущество, да се увеличи на 2 100 000 лв.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ