България

Политика

|

Общество

|

Иван Димов: Ако нещо не ти харесва, направил ли си дори и една стъпка да го промениш?

Иван Димов: Ако нещо не ти харесва, направил ли си дори и една стъпка да го промениш?

Не е нужно всеки да е „активист“ за каквато и да е кауза, но малките действия и жестове също могат да имат огромно въздействие. В това е убеден основателят и председател на Управителния съвет на фондация „Сингъл Степ“

 

- През 2022 г. кой е стереотипът, който искате да видите разбит? Малката голяма промяна, която е напълно реалистична в обществото ни?

- Стереотипът, че „тук е така“, че много малко зависи от нас самите. Красноречив пример за мен бе, когато преди 5 години вече бях решил да се върна в България, за да основа фондация „Сингъл Степ“, която подпомага ЛГБТИ младежи и техните родители, и споделих с мои приятели в Щатите. Реакцията им бе: „Това е невероятно! Как да помогна?“. Когато споделих с мои приятели в България, почти всички ми казаха: „Ти си луд!“. Вярвам в силата на малка група от хора, на които им пука за нещо в която и да е сфера да променят света към по-добро. И промяната ще дойде, ако не мрънкаме и не гледаме в чуждата паница, все чакайки някой друг да реши проблемите ни, а да разчитаме на себе си и на общностите, с които сме свързани.

- Станаха ли хората по-съпричастни и чувствителни към тези, които страдат и имат нужда от помощ?

- Не бих могъл да обобщя за хората; много ми се иска да отговоря положително на въпроса, защото съм заобиколен от хора и организации, които помагат ежедневно и безкористно на хора в нужда. От друга страна ставаме свидетели и на ескалация на насилието срещу жени, нападения от хомофобски подбуди и т.н. Но оставайки вечният оптимист, ще ви дам следния пример за солидарност и съпричастност по време на пандемията: концертите „Помогни от вкъщи“, излъчени по bTV миналата година в подкрепа на Българската хранителна банка и на Българския червен кръст. Гордея се с тази инициатива не само защото бе по идея на фондация „Сингъл Степ“, но защото успя да вдъхнови любими певци, голяма телевизия, продуценти и т.н. и най-важното да мотивира стотици хиляди българи да дарят за хора в нужда.

- Кое е липсващото ви събитие в София?

- Тъй като наближават коледните празници и, за съжаление, София изглежда доста сива и мрачна, си спомних колко празнична, весела и привличаща стотици хиляди хора бе елхата пред Рокфелер център в Ню Йорк. Дълги години това беше моят офис и ставах свидетел как тази елха (висока 25 м и тежаща над 10 тона с 50 хил. светлини) създаваше невероятно празнично настроение за всички и привличаше туристи от целия свят. Под нея е и ледената пързалка, която наистина си е преживяване. Та липсва ми този дух на празниците в големия град.

- Кой е въпросът, на който бихте искали всеки около вас да е готов да ви отговори?

- Ако нещо не ти харесва, направил ли си дори и една стъпка да го промениш, или пак зависи от някой друг? Не е нужно всеки да е „активист“ за каквато и да е кауза, но малките действия и жестове също могат да имат огромно въздействие.

- Принцип или ценност в комуникациите, с които не обичате да правите компромис.

- Истинността и прямотата. В последно време виждаме сериозен растеж на обидни и крайни коментари по социалните мрежи. Изключвам тролове и открито платени „проповедници“ на крайни мнения; ако не си готов да изразиш същото мнение лице в лице, пред хора, а само онлайн, значи не си искрен и прям със себе си.

- Какво бихте попитали AskPLEEZ! – мобилното приложение на Mastercard със самообучаващ се изкуствен интелект?

- Започвам с трудни въпроси и задачи: Препоръчай ми най-добрата улична храна в Лондон или в Мексико; резервирай ми билет за Ролан Гарос; коя е безопасна дестинация за пътуване в тази обстановка на пандемия... А ако изкуственият интелект на AskPLEEZ! би ми помогнал и в битките ми с „Топлофикация“, тогава наистина ще знам, че имаме killer app (усмихва се).

***

[[{"fid":"387064","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":418,"width":563,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Ask PLEEZ! е ежедневен асистент за притежателите на Mastercard премиум – Gold, Platinum, World, World Elite, изкуствен интелект, който умее да изразява емоции, опознава те и персонализира услугите си. Може да търси, да препоръчва топ места, да запазва и резервира, да купува и поръчва.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ