Кацаров: "Зелен сертификат" се дава и при антигенен тест от болница или лаборатория

Кацаров: Зелен сертификат се дава и при антигенен тест от болница или лаборатория

Кацаров: "Зелен сертификат" се дава и при антигенен тест от болница или лаборатория

Антигенните тестове са приравнени към PCR тестовете от 1 декември. Ако пациент е постъпил в болница и е лекуван след положителен антигенен тест, направен там, той получава "зелен сертификат". Независимо какъв е теста – PCR или антигенен, там където е направен, там се издава сертификата. Това обясни в ефира на bTV здравният министър Стойчо Кацаров. 

От 21 октомври в цялата страна влиза изискване за "зелен сертификат" за почти всички дейности на закрито. Освен това, във всички общини, в които заболеваемостта е над 750 на 100 хиляди души, училищата ще минат онлайн обучение. Това важи и за София-град. Той ще се издава при пълен ваксинационен курс, преболедуване или негативен PCR и антигенен тест. Зеленият сертификат се прилага в цяла Европа и дава възможност на хората да работят и да общуват, посочи Кацаров и добави, че наличието на антитела не се приема за наличие на имунитет по цял свят.

"Ситуацията е критична. Народът ни е изправен пред огромно изпитание, като повечето хора не си дават сметка за мащаба на бедствието. Вчера и днес имаме по 5000 новозаразени. От тези 10 000, около 1000-1500 ще са в болница в другата седмица. От сегашните хора в болница, всеки седми умира. Ако продължаваме да настаняваме по 1000 души в болница всеки ден, до 10 дни ще изчерпаме капацитета на система. Това е ситуацията в страната. Изключително тежка е. Тези мерки ще важат докато не преценим, че дават резултат. Другата алтернатива за справяне със заразата е пълен локдаун. Ако мерките със зеления сертификат не помогнат, ще бъде въведен и такъв", категоричен е здравният министър. 

По думите му, само сертифицираните лаборатории в страната имат право да издават сертификати. Ако лаборатория разкрие изнесен пункт някъде и резултатът на пациентите се въвежда в информационната система, пак се издава сертификат. При фалшив сертификат обаче може да се търси наказателна отговорност от отделните хора, тъй като става въпрос за официален документ с невярно съдържание. 

Кацаров добави, че от организаторите на събития и собствениците на търговски обекти се изисква единствено да проверяват за наличието на "зелен сертификат", но не и дали той е истински. Контролът на цялата дейност се извършва само от РЗИ, МВР и БАБХ. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Доц. Кунчев: За последния месец има 7 пъти нарастване на заболеваемостта от COVID-19
bTV се разделя с Антон Хекимян
Канада обяви помощ за Украйна за около 480 млн. долара
Бойко Борисов: Шансовете на Антон Хекимян са огромни, може да победи на първи тур
Джейми Даймън: Светът може да не е подготвен за най-лошия сценарий с лихвите на Фед
Денков: Пълното ни интегриране в европейските и евроатлантически структури е основна цел за кабинета
Спад на борсите в Европа на фона на повишената доходност на облигациите*
Финансовото министерство предлага връщане на ДДС от 20% за ресторантьорите
Всеки четвърти българин пропуска годишните профилактични прегледи
Обявен за убит руски адмирал участва в заседание на висши военни
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
ЕС отново налага глоба от 400 млн. долара на Intel за злоупотреба с пазарна сила
ЕС ще отпусне 135 милиона долара на Тунис като част от пакта за миграцията
Майкъл Блумбърг очерта план за наследяване на медийната си империя
Дванадесет страни ще имат допълнителни места в следващия Европейски парламент
Цените на зърнените стоки по световните борси се понижават