Как обикновеният потребител ще усети намаляването на цената на газа?

Как обикновеният потребител ще усети намаляването на цената на газа?

Как обикновеният потребител ще усети намаляването на цената на газа?

Преди ден „Булгаргаз“ заяви, че ще възстанови на своите клиенти средства със стара дата. Изказването на изпълнителния директор на дружеството Николай Павлов дойде след новината за намаляване с 40% на цената на газа, която страната ни купува от „Газпром“. По думите на Павлов, „Булгаргаз“ ще предложи на КЕВР през април цена от 26,29 лв. за мегаватчас, което в сравнение със сегашните 44,04 лв. е намаление в размер на 40,3%. Подобно възстановяване на средства, обаче, ще следва сложна процедура.

„Изчисленията за понижение на цената на парното са базирани на съобщението, което направи директорът на „Булгаргаз” и са изключително приблизителни. Той говореше за 40.3% намаление, което аз разположих върху цялата година, защото то започва от август 2019 г. При това положение действително се получава едно сериозно намаление на две цени. В цената на топлинната енергия и на електрическата такава, която тези централи произвеждат”. Това заяви в ефира на Нова телевизия енергийният експерт и бивш член на КЕВР Еленко Божков.

Оказва се, че цената на природния газ няма да се определя на тримесечие, а всеки месец, по формулата, която няма да зависи само от цената на петрола.

„В този момент цената е с 40.3% по-ниска отколкото е била до сега. Назад във времето беше оповестена приблизителна сметка, която е 150 млн. лева икономии, които най-вероятно ще бъдат приспаднати от следващи сметки. Ако екстраполираме тези пари напред, това са 225 млн. лева годишно. Ако отнесем тази сума към 25 млрд. лева за заплати, се вижда с колко биха могли да се увеличат те. Не бива обаче да имаме свръхочаквания”, обясни председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Той изчисли, че фактурите на домакинствата и малките предприятия няма да бъдат с 40% по-ниски, а с около 20%. Причината за това е, че се намалява цената на самата стока „природен газ”, а цената на услугата, преноса и разпределението си остава същата. По думите на Велев, 100% от домакинствата плащат ток и само 2.5% - газ.

„Тези, които се отопляват на газ ще усетят разликата най-много, но в страната те са едва 2.5%. Цената на парното би се намалила, ако не се намали крос-субсидирането, което се прави. Потребителите на електроенергия субсидират големите градове, където има парно. Те плащат по-скъп ток, за да е по-евтина топлинната енергия там, където има ТЕЦ. Най-вече парното на софиянци. Ако това нещо се намали, като субсидия намалението за парно няма да бъде толкова голямо, но пък ще се отрази в сметките за ток”, добави Велев.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ