Каракачанов: Ако дипломацията не спре мигрантите, трябва да се използва сила

Каракачанов: Ако дипломацията не спре мигрантите, трябва да се използва сила

Каракачанов: Ако дипломацията не спре мигрантите, трябва да се използва сила

Засега няма бежански натиск по нашата граница. Ако нелегалните мигранти по границата между Турция и Гърция не могат да бъдат спрени с дипломация, то трябва да се използва сила. България е готова да изпрати жива сила и военна техника на браздата, ако се наложи. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по повод наплива мигранти, които искат да пресекат турско-гръцката граница в опит да влязат на територията на Европейския съюз.

„Границата е неприкосновена и не може да бъде пресичана безнаказано. Вижте Гърция - който мине граница, го съди дежурен съд и получава присъди между 2 и 3 години. Не може да искаш да нахлуеш в чужда държава, да хвърляш камъни по полицаите, да режеш граничното съоръжение и да останеш безнаказан“, категоричен е Каракачанов.

Той определи като правилна позицията на премиера Борисов да се реши кризата с дипломатически средства. Но уточни, че при нужда, в рамките на 4 до 6 часа на границата могат да пристигнат 400 военнослужещи, включително сухопътни войски, специални сили и военна полиция. В рамките на 12 до 16 часа още 1000 човека, а ако се наложи, може да се мобилизират до 2400 - 2600 души.

„Няма да стреляме с картечница, но водни струи, шокови гранати, газови гранати, каквото използват и в Гърция. Не може някой да мисли, че може да нахлуе в България безнаказано, поне докато аз съм министър“, закани се Каракачанов. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ