България

Политика

|

Общество

|

Кметовете на четирите най-големи града у нас искат компенсации за скъпия ток и газ

Кметовете на четирите най-големи града у нас искат компенсации за скъпия ток и газ

Кметовете на София, Пловдив, Варна и Бургас настояват спешно и в диалог с правителството да бъде намерен механизъм за компенсиране на общините за увеличените в пъти разходи за електричество и природен газ, които се отразяват критично на основни за градовете системи, като уличното осветление и градския транспорт. 

Над 2 пъти е увеличението на сметките за улично осветление на четирите най-големи града у нас за всеки от последните 3 месеца на 2021 г. Проблемът с нарастващите в пъти сметки за електричество на общините беше една от темите, които обсъдили в общ разговор кметовете на София Йорданка Фандъкова, на Пловдив Здравко Димитров, на Варна Иван Портних и на Бургас Димитър Николов.  

Като пример за изключително критичното състояние в градския транспорт кметът на София Йорданка Фандъкова посочи, че само за ноември миналата година фактурата за електричество на метрото е нараснала над 3 пъти. "1,1 млн. лв. е сметка за ток на метрото през ноември 2020 г., а за същия месец през 2021 г. е 3,5 млн. лв. Подобно е положението и в столичния електротранспорт", поясни Фандъкова. 

Кметовете посочват, че уличното осветление е от дейностите, чиито разходи се покриват изцяло от местните данъци, и драстичното му увеличение води до орязване на средствата, планирани за други общински дейности. 

753 хил. лв. е сметката улично осветление на община Варна за м. ноември 2021 г., като за същия месец година по-рано е била 338 хил.

В община Бургас фактурата нараства от 182 хил. лв. през ноември 2020 г. на 354 хил. лв. година по-късно.

За София ръстът е от 986 хил. лв. за улично осветление през ноември 2020 г. на над 1,7 млн. лв. за 2021 г.

В община Пловдив сметката за улично осветление за месец декември 2020 е 246 798 хил. лв., а за същия месец 2021-а е над 600 хил. лв.

До момента общините са получили компенсации единствено за месеците октомври и ноември, като те покриват между 20 – 30% от размера на увеличението, се посочва в съобщението на Столична община. 

Над 2,7 пъти е увеличението на сметката за ток на електротранспорта в община Варна и 2 пъти е увеличението на цената на метана за автобусите. Без спешни компенсации от държавата за градския транспорт на големите градове общините няма да могат да осигуряват качествена услуга през 2022 г.

Германия, Италия, Нидерландия, Великобритания са само част от страните, които в последните 2 години са осигурили милиарди евро допълнителни компенсации от държавата към общините за издръжка на градския транспорт, които са сред най-тежко засегнатите от кризата.

Прогнозите на експертите са, че през 2022 г. тенденцията за ръст на основни енергоизточници ще се запази. Това налага още на етапа на планирането на държавния бюджет за 2022 г. да се заложат допълнителни средства за издръжка на общините, допълват от Столична община. 

По искане на кмета на Столична община в Националното сдружение на общините ще бъде създаден клуб на най-големите български градове. "Най-големите градове имаме проблеми, които са много различни от тези на останалите български общини. Това налага кметовете обединени да поставяме въпросите и възможните решения пред различните държавни институции", мотивира искането си кметът Фандъкова.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ