Криза в София с важен медикамент за лечение на ХИВ

Криза в София с важен медикамент за лечение на ХИВ

Криза в София с важен медикамент за лечение на ХИВ

В Отделението за лечение на придобита имунна недостатъчност към СБАЛИПБ „Проф. Ив.Киров” – ЕАД в София вече е изчерпан важен медикамент, който е в основата на антиретровирусната терапия на близо 700 пациенти с ХИВ. За това сигнализират пациенти, носители на вируса, на които не са били изпълнени месечните рецепти, съобщиха от Националната пациентска организация.

Пациенти коментират на горещия телефон на Национална пациентска организация, че в четвъртък сутринта пред болничната аптека на здравното заведение е имало опашка за лекарства от обезпокоени пациенти, което е компрометирало цялостната политика за спазване на анонимност и конфиденциалност.

След изчерпването на ключовия медикамент, описван като „гръбнак” на антиретровирусната терапия, лекарите в Отделението за лечение на придобита имунна недостатъчност в София са били поставени в ситуация да преминат към раздаването на таблетки от два други медикамента, които са съставни на липсващото хапче. На пациентите е обяснявано, че това е временна мярка – до вторник (8 май 2018 г.), когато се очаква същите тези пациенти да се върнат в болницата за получаване на своята антиретровирусна терапия. От националната пациентска организация обаче смятат, че това временно решение е крайно неприемливо и коментират, че заедно с пациентски организации на хора, живеещи с ХИВ, са скептично настроени за положителния изход за пациентите в тази ситуация в този кратък срок, още повече предвид предстоящите почивни дни.

По данни на пациентски организации, държавата, в лицето на Министерство на здравеопазването, очаква дарение от фармацевтични компании на антиретровирусни медикаменти, но дори и то да бъде осъществено, не се очаква да бъде за липсващия медикамент и да покрие нуждите на въпросните 700 пациента.

Припомняме, че Министерство на здравеопазването в официално съобщение, публикувано на сайта на ведомството на 2 май 2018 г, увери, че „Министерството на здравеопазването е предприело всички възможни действия, за да не остане нито един пациент без лекарства, както и да не бъде допуснато прекъсване на провежданите терапии”.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ