Медицинските сестри заплашиха със стачка, ако не бъдат чути

Медицинските сестри заплашиха със стачка, ако не бъдат чути

Медицинските сестри заплашиха със стачка, ако не бъдат чути

„Днес протест-утре стачка”. Това гласи един от плакатите на протеста на специалистите по здравни грижи в София, предаде репортер на БГНЕС.

Площад „Независимост” се изпълни с хората в бели престилки от цялата страна, които излязоха на протест за достойни заплати на връх Международния ден на сестринството – 12 май. „Искаме реформа, но не на парче”, „Няма качествени здравни грижи без професионалисти”, „Искаме стабилност на здравеопазването и сигурност за гражданите”, гласяха още част от плакатите, които носеха те днес.

Основните проблеми пред съсловието са недостигът на кадри, липсата на работещи млади специалисти в здравната система, ниските възнаграждения и липсата на диференцирано заплащане, недостатъчните възможности за продължаващо обучение и кариерно развитие и др. В момента у нас работят около 25 000 медицински сестри, а на системата са нужни още 30 000. Акушерките наброяват 4000, а са необходими още толкова.

Средната възраст на медицинските сестри е 53 г., а на акушерките 51 г. На протеста бе прочетена декларация, която е адресирана до председателя на Здравната комисия в 44-то Народно събрание, министър-председателя и министъра на здравеопазването. Сред специалисти по здравни грижи са медицински сестри, акушерки, рехабилитатори, фелдшери, медицински и рентгенови лаборанти.

„Не искаме да се стига до стачки, ние искаме да се грижим за пациентите. Нашето призвание и работата ни е това, но в крайна сметка искаме да кажем на обществото, че повече така не можем да работим. Ние работим на 2 и на 3 места, по този начин ние поддържаме системата. Нашата средна възраст все повече нараства. Средната ни възраст е около 53 години. 20% от работещите в системата са пенсионери, още 20% предстои да се пенсионират през 2022г. Това означава, че в рамките на по-малко от 10 години България ще има 60% от тези, които в момента работят. Ако нас ни няма, обаче, няма кой да се грижи за пациентите. На практика няма да има здравеопазване. Ние сме елемент от националната сигурност и затова трябва да ни чуят и да има политическо съгласие, за да може тези проблеми да се решат”, каза Петя Недкова, която е председател на Национален съвет по качество към Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи.

Тя посочи, че на протеста днес има над 3000 човека от цялата страна.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ