Министър Кирилов: Без санкции за медиците, които откажат да лекуват пациенти с коронавирус

Министър Кирилов: Без санкции за медиците, които откажат да лекуват пациенти с коронавирус

Министър Кирилов: Без санкции за медиците, които откажат да лекуват пациенти с коронавирус

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов потвърди в сутрешния блок на БНТ, че ще отпадне текстът, който предвиждаше санкции за медиците, които откажат да лекуват пациенти с коронавирус. В закона остава текст, който предвижда до 3 години затвор и глоба до 10 000 лева за разпространение на невярна информация за болестта.

„Ако се приеме това предложение, което също беше предмет на сериозно обсъждане, би следвало разпространението на невярна информация за разпространение на зараза да се инкриминира, тоест да подлежи на наказателно преследване. Предвидили сме да не може да се налагат запори върху банкови сметки които обхващат приход от трудово правоотношение, както и такива средства, които биха послужили за издръжка“, коментира министърът на правосъдието Данаил Кирилов.

Той подчерта, че Законът за извънредното положение не урежда нови мерки в частта противоепидемиологични мерки.

„В тази част късно снощи в работната група постигнахме консенсус и ще препратим изцяло материята към изпълнителните правомощия на министъра на здравеопазването без казуистично да изброяваме всички действия, които са забранени или са ограничени. По силата на закона за здравето имаше тези правомощия до толкова до колкото в обществото не може да има дебат дали се ограничават права на личността и дали това са основни права, които не би следвало да се ограничават, съгласно конституцията“, поясни министър Кирилов. 

По думите му по-строгите мерки са наложителни.

„Смятам, че засега има известно овладяване на скока на случаите, но не бива това да ни успокоява. Напротив, както каза и ген. Мутафчийски, ние сме в предверието на големия скок на кривата с увеличаване на броя на заразените, така че трябва да сме пределно внимателно и пределно стриктни при изпълнение на всички разпоредени мерки“, каза Кирилов.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ