МОН обмисля дистанционно обучение за всички ученици, но на локално ниво

МОН обмисля дистанционно обучение за всички ученици, но на локално ниво

МОН обмисля дистанционно обучение за всички ученици, но на локално ниво

МОН обмисля локално преминаване към дистанционно обучение на всички ученици при влошаване на епидемичната обстановка. Това стана ясно от интервю на зам.-министърът на образованието Таня Михайлова в bTV

„Даваме възможност да се взима решение, което е обусловено от ситуацията в съответната община или област, както и от конкретната ситуация в даденото училище. За щастие има и учебни заведения, където не са регистрирани случаи на коронавирус“, каза тя и поясни, че е много важно малките ученици от начален етап да учат присъствено в класната стая.

Според нея, локалният принцип е много по-верен в случая, защото има пряк поглед върху ситуацията – какъв е броят на отсъстващите ученици, на отсъстващите учители, на карантинираните ученици и учители или паралелки.

Михайлова обаче уточни, че трябва да се вземе предвид и преобладаващото мнение на родителите и даде пример с училище в Търговище, където са подадени над 200 молби от родители за преминаване към дистанционна форма на обучение.

На въпрос колко трябва да е дълъг един онлайн час, зам.-образователният министър обясни, че той трябва да е по-кратък от класическия. Сега часовете при по-големите ученици е 45 минути, а при онлайн обучението трябва да е до 40 минути. Часовете може да са и 30 минути в зависимост от гимназиалния или прогимназиалния етап. За най-малките пък, според нея, трябва да е до 20 минути. 

По думите й, към днешна дата 623 са учениците, регистрирани с коронавирус. Карантинирани са близо 13 000 ученици и 117 паралелки. 859 са учителите с доказан COVID-19. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ