МВР на крак по празниците. Ще следи за висока скорост, гонки и дрогирани шофьори

МВР на крак по празниците. Ще следи за висока скорост, гонки и дрогирани шофьори

МВР на крак по празниците. Ще следи за висока скорост, гонки и дрогирани шофьори

МВР мобилизира всичките си сили заради предстоящите три почивни дни – от 1 до 3 май. Ограниченията за влизане и излизане на областните градове остават, като там екипите ще бъдат допълнително подсилени, стана ясно на брифинг в Министерския съвет-

Има изградени над 200 КПП-та, до момента са извършени над 55 000 проверки на декларации. 3400 са декларациите с невярно съдържание. Образувани са над 1300 досъдебни производства, като 1287 са за неспазване на наложените противоепедимични мерки. Около 200 досъдебни производства са за деклариране на неверни данни в декларациите си. До момента са съставени 19 262 акта, от които 14 628 са за неносене на маски, съобщиха от полицията.

От днес до 13 май ще бъде засилен контрола над водачите на дву- и триколесни превозни средства в цялата страна. Акцентът при проверките ще е върху правоспособността на водачите и регистрацията на мотоциклетите, като ще се следи и за състоянието и видимостта на регистрационните табели, както и на използването на защитни каски от водачите и пътниците. Причината тези проверки да се засилят е, че се зачестили инцидентите с мотори в страната.

„На територията на страната е създадена организация за полицейски екипи, които ще регулират и подпомогнат движението. Контролът ще е основно към водачите с рисково поведение“, заяви Звезделин Колев, началник на отдел “Пътна полиция“ към ГДНП. Допълнителни екипи ще извършват и контрол на скоростта с радари.

По данни на полицията, на ден в София влизат около 30 000 автомобила през КПП-тата.

„По празниците допълнителни екипи ще следят преди всичко за употребата на алкохол и наркотични вещества. Натъкваме се на такива водачи на КПП-тата и затова ще засилим този контрол“, обясни Любомир Костадинов, зам.-началник на отдел „Пътна полиция“ към СДВР.

По думите му, вече са били забелязани гонки от мотори по определени булеварди. Ето защо моторизирани екипи ще следят за спазването на правилата за движение по пътищата.

Представителите на оперативното ръковдство на отделните служби в МВР разкриха подробности и за няколко случая на проява на агресия срещу служители на реда. При всички тях става дума за неподчинение на разпоредбите и силово противопоставяне на изискванията за прилагането им. Последният такъв случай е от вчера, когато мъж на около 50 години е напръскал със спрей полицай в Борисовата градина след което е арестуван и отведен в районно полицейско управление. Другите три случая са на КПП-та на магистрала "Хемус". Сред тях, включително е имало и опити да бъдат прегазени полицаите, които осъществяват контрола за влизане и излизане от София.  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ