На крачка сме от въвеждането на електронно направление за PCR-тест

На крачка сме от въвеждането на електронно направление за PCR-тест

На крачка сме от въвеждането на електронно направление за PCR-тест

"Информационно обслужване" има готовност да въведе електронното направление за PCR тестове. Крайният срок изтича тази седмица. Това обясни за БНР Ивайло Филипов, член на Съвета на директорите и изпълнителен директор на "Информационно обслужване". 

"В постоянна връзка сме с всички производители на медицински софтуер, които трябва да внедрят новата система при общопрактикуващите лекари и лаборатории. Ние ги подпомагаме денонощно, така че нашата работа е свършена категорично. Подписахме допълнително споразумение, с което заменяме нашия договор и даваме приоритет за електронно направление за PCR, мисля че датата беше 1 или 2 ноември, така че ние за по-малко от 10 дни сме реализирали тази възможност и тя е налична", уточни Ивайло Филипов.

По думите му, в електронната платформа са интегрирани три компании за производство на медицински софтуер за общопрактикуващи лекари, които представляват пазарен дял около 50%. 

"В момента, в който се подпише националният рамков договор между Българския лекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса, в който се уточни, че могат да се издават електронни направления, ние сме готови да пуснем системата. Няма проблем след подписване на договора системата да заработи", добави той. 

На въпрос на какъв етап е работата по останалите модули на системата -  електронната рецепта, електронното досие, Филипов отговори: "В края на миналия месец и началото на този сме стартирали и пуснали в реална експлоатация портала на националната здравно-информационна система, която е в етап на разработка. На него има информация за всички компании, които са разработчици на медицински софтуер, как те могат да се интегрират по отношение на електронното направление и по отношение на електронната рецепта. Първа фаза на договора ни с Министерството на здравеопазването е средата на месец декември. Ние ще си спазим срока, за да направим технологична възможност да се издават електронни рецепти и да се издават електронни направления, да има реализация на електронното направление на всеки пациент", изтъкна Ивайло Филипов. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ