Над 700 чужденци от 5 контитента стартират в Софийския маратон днес

Над 700 чужденци от 5 контитента стартират в Софийския маратон днес

Над 700 чужденци от 5 контитента стартират в Софийския маратон днес

С абсолютен рекорд стартира традиционният софийски маратон днес. Над 2800 участници са се записали да се включат в масовата надпревара. Над 700 от тях са чужденци от 5 континента, което е абсолютен рекорд в историята на състезанието. Двама от участниците имат шанс да спечелят супербонуси от по 20 000 лева във веригата от маратонски бягания в България. 

Откриването ще бъде от 9:30 часа на 15 октомври пред Националния стадион „Васил Левски“, като 10 минути по-късно ще бъде дадено началото на масовия старт. Участниците в класическия маратон потеглят в 10 часа. 

Стартовете ще дават министър Красен Кралев и кметът на София Йорданка Фандъкова. По време на събитието ще има и акция за събиране на средства за благотворителни цели. 

Масовата проява, която се очаква да е с краен час 16.00 ч., ще наложи промени в движението в София, съобщиха от Столична община

Маратонът започва от северозападното пътно платно на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” пред Националния стадион „Васил Левски" и  ще премине по следния маршрут: по северозападното пътно платно на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”, по ул. „Проф. Фритьоф Нансен", наляво по тротоара на бул. „Патриарх Евтимий”, наляво по източното пътно платно на  бул. „Витоша”, наляво по западното пътно платно на бул. „Пенчо Славейков", надясно по северното пътно платно на бул. „България" до бул. „П. Ю. Тодоров”, обратно по южното пътно платно на бул. „България”, надясно по бул. „Петко Каравелов”, наляво по бул. „Арсеналски”, наляво по бул. „Черни връх”, надясно по югоизточното пътно платно на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”, надясно по западното пътно платно на бул. „Драган Цанков” до ул. „Митрополит Кирил Видински”, обратно по източното пътно платно по бул. „Драган Цанков”, надясно по югоизточното пътно платно на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” до Орлов мост, преминава по пешеходната зона, по северозападното пътно платно на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” до Национален стадион „Васил Левски”, където е финалът. 

Забранява се престоят и паркирането на пътни превозни средства до приключване на мероприятието, както следва:

- На югозападната част на моста на Национален стадион „Васил Левски” до приключване на мероприятието.

- На северозападната част на моста на Национален стадион „Васил Левски”; на ул. „Ген. Гурко” между бул. „Евлоги  и Христо Георгиеви” и ул. „Любен Каравелов” до приключване на мероприятиетол 

- По източното пътно платно на бул. „Витоша” между бул. „Патриарх Евтимий” и ул. „Пенчо Славейков”.

В сила е забрана за влизането на пътни превозни средства по ул. „Ген. Гурко” между бул. „Васил Левски” и бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” до приключването на мероприятието.

Забранява се  влизането на пътни превозни средства в двете посоки,  както следва:

От 06.00 до 08.30 часа на в неделя по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” между бул. „Цар Освободител” и ул. „Граф Игнатиев”.

От 08.30 до 16.00 часа в неделя по :

- бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” между бул. „Цар Освободител” и ул. „Проф. Фритьоф Нансен”;

- ул. „Проф. Фритьоф Нансен” между бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и бул. „Патриарх Евтимий”;

- източното пътно платно на бул. „Витоша” между бул. „Патриарх Евтимий” и бул. „Пенчо Славейков”;

- бул. "Пенчо Славейков” между бул. „Витоша” и бул. „България”;

- бул. „Петко Каравелов” между бул. „България” и ул. „Бяла Черква”;

- ул. „Бяла черква” между бул. „Витоша” и бул. „Арсеналски”;

- ул. „Арсеналски” между ул. „Бяла черква” и бул. „Черни връх”;

-  бул. „Черни връх” между ул. „Свети Наум” и бул. „България”;

- бул. „Драган Цанков” между ул. „Митрополит Кирил Видински” и бул. „ Евлоги и Христо Георгиеви”;

- по бул. „Драган Цанков” между бул. „П. Яворов” и ул. „Митропорит Кирил Видински”, посока център;

- тунелът на НДК, участъкът, водещ към бул. „Черни връх” и бул. „България” (бившето трасе на трамвай № 6);

- по бул. „България” между ул. „ Проф. Фритьоф Нансен” и бул. „П. Ю. Тодоров”, с изключение на трамвайните мотриси.

До 16.00 часа днес частично  се променят маршрутите на градския транспорт, както следва:

Автобусна линия № 9 (в посока пл. „Орлов мост”): от бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” надясно по бул. „Цар Освободител”, бул. „Васил Левски”, ул. „Шипка” и по маршрута си.

Автобусите ще спират на временна спирка на бул. „Цар Освободител” на 50 м след бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”.

Автобусни линии № 84 и 184: от бул. “Цариградско шосе” надясно по бул. “Евлоги и Христо Георгиеви”, обратен завой при ул. “Шипка”, бул. “Евлоги и Христо Георгиеви” и по бул. “Цариградско шосе” по маршрутите.

Автобусите ще спират на спирки “Пл. Орлов мост”, на бул. “Цариградско шосе”,  „Военна академия” в посока пл. „Орлов мост”.

До 16.00 часа на 15.10.2017 г. частично да се променят маршрутите на масовия градски транспорт, както следва:

Автобусна линия № 72:

- в посока ж.к. „Западен парк” – от бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” по бул. „Цар Освободител”, бул. „Васил Левски”, бул. “Патриарх Евтимий”, бул. „Прага” и по ул. „Св. Георги Софийски” по маршрута си;

- в посока хотел „Плиска” – от ул. „Св. Георги Софийски” по бул. „Прага”, бул. „Ген. Скобелев”, бул. „Васил Левски”, ул. „Шипка”, по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и по маршрута си.

Автобусите ще спират на временна спирка на бул. „Цар Освободител” на 50 м след бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и на всички съществуващи тролейбусни и автобусни спирки в променения участък на маршрута.

Автобусна линия № 75 – маршрутът се скъсява до Военна академия.

Автобусите да спират на временна спирка на моста след левия завой в посока връщане към автостанция „Гео Милев”.

Автобусна линия № 76:

- в посока ж.к. „Гоце Делчев”: от бул. „Цариградско шосе” по бул. „Цар Освободител”, бул. „Васил Левски”, бул. “Патриарх Евтимий”, бул. „Прага”, ул. „Св. Георги Софийски”, бул. „ Акад. Ив. Е. Гешов”, бул. „П .Ю. Тодоров” и по маршрута си;

- в посока ж.к. „Младост 4”: по бул. „Акад. Ив. Е. Гешов” до ул. „Св. Георги Софийски”, бул. „Прага”, бул. „Ген. Скобелев”, бул. „Васил Левски”, бул. „Цар Освободител”, бул. „Цариградско шосе” и по маршрута си.

Автобусите ще спират на всички съществуващи автобусни и тролейбусни спирки в променения участък на маршрута и на спирка пл. „Орлов мост” преди бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” за автобусни линии №№ 280 и 306 в посока ж.к. „Гоце Делчев”.

Автобусна линия № 94: от ул. „Св. Наум” наляво по бул. „Черни връх”, бул. „Джеймс Баучер”, ул. „Стоян Михайловски” и по маршрута си.

Автобусите ще спират на съществуващите трамвайни спирки по бул. “Джеймс Баучър” и на временна спирка на бул. “Черни връх” на 60.00 метра след левия завой от бул. “Свети Наум”.

Автобусна линия № 102 (в посока Студентски град: от кръстовището на бул. „Акад. Ив. Е. Гешов” и бул. „България”, продължава по бул. „П. Ю. Тодоров”, ул. „Хенрик Ибсен”, бул. „Черни връх”, бул. „Св. Наум” и по маршрута двупосочно.

Автобусите ще спират на всички съществуващи автобусни спирки в променения участък на маршрута и на временна спирка на бул. “Черни връх” на 60.00 метра след левия завой от бул. “Свети Наум”.

Автобусна линия № 204:

- в посока ж.к. „Борово” – от бул. „Цариградско шосе” по бул. „Цар Освободител”, бул. „Васил Левски”, бул. “Патриарх Евтимий”, бул. „Прага”, ул. „Св. Георги Софийски”, бул. „Акад. Ив. Е. Гешов”, бул. „България” и по маршрута си;

- в посока ж.к. „Дружба 2” – от бул. „България” по бул. „Акад. Ив. Е. Гешов”, ул. „Св. Георги Софийски”, бул. „Прага”, бул. „Ген. Скобелев”, бул. „Васил Левски”, бул. „Цар Освободител”, бул. „Цариградско шосе” и по маршрута си.

Автобусите ще спират на всички съществуващи автобусни и тролейбусни спирки в променения участък на маршрута и на спирка пл. „Орлов мост” преди бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” за автобусни линии №№ 280 и 306 в посока ж.к. „Борово”.

Автобусна линия № 505: от бул. “Цариградско шосе” по бул. “Евлоги и Христо Георгиеви”, обратен завой при ул. “Шипка”, бул. “Евлоги и Христо Георгиеви” и по бул. “Цариградско шосе” по маршрутите.

Автобусна линия № 604:

- в посока институт „Пирогов” – от бул. „Цариградско шосе” по бул. „Цар Освободител”, бул. „Васил Левски”, бул. „Прага”, ул. „Св. Георги Софийски”, бул. „Акад. Ив. Е. Гешов”, бул. „България” и по маршрута си;

- в посока гара „Искър” – от бул. „Пенчо Славейков” наляво по бул. „Прага”, бул. „Ген. Скобелев”, бул. „Васил Левски”, бул. „Цар Освободител”, бул. „Цариградско шосе” и по маршрута си.

Автобусите ще спират на всички съществуващи тролейбусни и автобусни спирки в променения участък на маршрута и на спирка "Пл. Орлов мост” преди бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” за автобусни линии №№ 280 и 306 в посока институт „Пирогов”.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ