Ноември - и минусови градуси, и пролетно слънце

Ноември - и минусови градуси, и пролетно слънце

Ноември - и минусови градуси, и пролетно слънце

От зимни до пролетни ще варират температурите през ноември. Най-ниските ще бъдат между минус 8 и минус 3 градуса, а най-високите ще са около 20-25 градуса, гласи месечната прогноза на Националния институт по метеорология и хидрология.

Времето често ще е динамично, тъй като се очаква повишена динамика на атмосферните процеси над Балканския полуостров.

Средната месечна температура ще бъде около нормата като за Северна България и в Горнотракийската низина тя е между 5 и 8 градуса, за високите полета - между 3 и 5 градуса. По Черноморието и долината на река Струма - между 8 и 10 градуса, а в планинските райони - от минус 5 до 3 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата. Очакват се повече валежи през втората половина от месеца. Месечната норма на валежите за по-голямата част от страната е между 40 и 70 литра на кв/м, в южните и планинските райони - между 60 и 90 литра.

Първото десетдневие

Въпреки значителното застудяване в началото на месеца през първото десетдневие температурите ще бъдат по-високи от обичайните. Слаби валежи от дъжд ще има в началото и в края на периода.

Второто десетдневие

През първата половина от второто десетдневие на ноември ще е все още сравнително топло и без валежи. През втората половина от месеца температурите значително ще се понижат, ще има и валежи, на места значителни. В края на периода в Предбалкана и по високите полета дъждът ще преминава в сняг.

Третото десетдневие

Ще преобладава облачно и мъгливо време. Често ще има и валежи. В началото на периода ще настъпи относително повишение на температурите. Застудяване се очаква в края на месеца, когато дъждът по високите полета и в Северна България ще преминава в сняг.

Климатичната справка определя ноември като преходен месец между есента и зимата. Нощното изстиване на земната повърхност е значително и броят на дните с облачно и мъгливо време се увеличава. Намаляват спокойните есенни дни. Динамиката на атмосферните процеси се увеличава. Арктичният въздух по-често достига до Балканския полуостров и нерядко вали сняг. В същото време при топли средиземноморски нахлувания температурите през ноември у нас са достигали до 27-30 градуса. Периодите със слънчево и топло време през ноември са наречени „циганско” или „сиромашко лято”.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ