НОИ предупреди: Не пращайте няколко заявления за ПИК, всяко ново анулира предишното

НОИ предупреди: Не пращайте няколко заявления за ПИК, всяко ново анулира предишното

НОИ предупреди: Не пращайте няколко заявления за ПИК, всяко ново анулира предишното

От въвеждането на извънредното положение на 13 март тази година до 15 април Националният осигурителен институт (НОИ) е издал 26 344 персонални идентификационни кода (ПИК), които позволяват достъп до електронните услуги на института. Между 100 и 120 онлайн заявления на ден се обработват само в териториалното поделение на НОИ в София. В периода 3-15 април т.г. 1250 софиянци са поискали да се сдобият с код, информират от Осигурителният институт. 

Заявлението за издаване на ПИК трябва да се подава еднократно и само към една от структурите на НОИ. Всяко следващо заявление за код от едно и също лице води до преиздаване, което анулира вече издаден/съществуващ такъв и го прави невалиден. От НОИ напомнят, че всички подадени онлайн заявления се обработват по реда на тяхното пристигане от служители на Осигурителния институт. 

В услуга на желаещите да заявят и да получат ПИК на НОИ по електронен път на интернет страницата на института е публикувано специално указание.

Възможността за заявяване на ПИК на НОИ по електронен път е част от пакета от мерки на института за ограничаване посещенията на клиентите в офисите на институцията в цялата страна в условията на извънредно положение. В него влизат още: подаването на документи, свързани с отпускане и изплащане на паричните обезщетения за безработица, да се извършва в бюрата по труда заедно с регистрацията като безработен; служебното преизчисление на пенсиите на всички работещи пенсионери, които имат придобит осигурителен стаж след 31 декември 2018 г.; режим на контролиран достъп до приемните на НОИ.

Националният осигурителен институт призовава всички свои клиенти да се въздържат от лично посещение в офисите на институцията. На тяхно разположение са алтернативните форми за контакт с НОИ: над 70 електронни услуги, Контактен център (0 700 14 802), писма или електронна поща.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ