Носещи колони повредил пожарът на магистрала "Струма", поне месец ще продължи ремонта

Носещи колони повредил пожарът на магистрала Струма, поне месец ще продължи ремонта

Носещи колони повредил пожарът на магистрала "Струма", поне месец ще продължи ремонта

Няколко носещи колони по трасето на автомагистрала "Струма" са сериозно повредени от пожара, избухнал в участъка край Дупница преди дни. АПИ започна огледи на щетите, а магистралата в този район може би ще остане затворена поне месец, докато се направят всички необходими експертизи, оценки на щети и възстановителни ремонти.

Депо за леснозапалими отпадъци, струпани под мост на магистралата, пламна във вторник. Едва тогава стана ясно, че отпадъците са били складирани незаконно там. АПИ разпореди проверки в цялата страна за други такива нарушения.

Минимум 2-3 седмици ще отнеме възстановяването на движението по магистралата в платното за София, коментира  инж. Иван Досев, член на . За нормализиране на трафика в посока Кулата обаче ще е необходимо повече време, тъй като колоните, ригелите, гредите и отводнителите в тази част от моста са засегнати много по-сериозно от пожара, каза инж. Досев пред медии, като се позова на предварителните разчети на експертите, извършили оглед на съоръжението.

Заради пожара и нанесените щети продължава да е ограничено преминаването в близо 10-километров участък от АМ „Струма“ - между п. в. „Дупница“ и п. в. „Бобошево“, като в останалата част от автомагистралата движението се извършва без ограничения. В отсечката засегната от пожара трафикът се пренасочва по обходен маршрут от п. в. „Дупница“ по път I-1 (E-79) до п. в. „Бобошево“ на АМ „Струма“ и обратно.

При възстановяването на движението в платното за София ще бъде създадена необходимата организация за улеснение на трафика. В дните с интензивно движение - петък и събота, в участъка от АМ „Струма“ ще преминава трафикът за Кулата, а пътуващите за София ще ползват първокласния път Е-79. В неделя и понеделник в отсечката от автомагистралата ще преминава трафикът в посока София, а всички пътуващи за Кулата ще се насочват към Е-79.

Ремонтът на повредения от пламъците участък ще бъде поет финансово от АПИ, но след като е ясна сметката, ще се предяви и иск към собственика на предприятието, направил сметището под моста, допълни той.

 Инж. Досев посочи, че и при изграждането на съоръжението от автомагистралата се е налагало строителят да почиства за своя сметка същия терен, за да се освобождава място, тъй като неправомерно са били депонирани отпадъци. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ