Няма опасност от радиация за страната ни след пожара край бившата АЕЦ "Чернобил"

Няма опасност от радиация за страната ни след пожара край бившата АЕЦ Чернобил

Няма опасност от радиация за страната ни след пожара край бившата АЕЦ "Чернобил"

Няма опасност за страната ни след пожара край бившата АЕЦ "Чернобил". Това стана ясно на извънреден брифинг в Министерския съвет, причина за който стана информация, появила се в социалните мрежи относно пожарите близо до Чернобил и опасността от радиация в България заради североизточния вятър, който преминава през страната ни. 

"Получих много лични обаждания и предложих на премиера да направим тази пресконференция. Пожарът край Чернобил, възникнал на 4 този месец и обхванал няколко стотин дка гора, вече е погасен. Повече от 70 часа имаме информация, че е погасен. Радиационната обстановка в България е в рамките на нормата. Стойностите на радиационния гама-фон, измерен от Националната автоматизирана система за мониторинг и постовете за радиационно наблюдение и оповестяване, са в нормалните за страната граници, а именно 0, 008 до 0, 040 микрофибърта за час. Всеки ден наблюдаваме радиационната обстановка и в момента тя е в рамките на нормата", обясни директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов.  Той уточни, че в страната има 29 станции за измерване.  

От своя страна директорът на Националния институт по метеорология и хидрология проф. Христомир Брънзов уточни, че още от 5 април НИМХ е задействал системата за ранно предупреждение при ядрени аварии, която тогава показала, че максималната концентрация, която ще пристигне в България ще бъде на 8 април. 

"Въздушният пренос е от Североизток, т.е. от Украйна към България, но отново системата показва, че няма да има абсолютно никакви промени в естествения радиационнен фон. Концентрацията, която ще пристигне с въздушните маси, е толкова малка, че не може да бъде отчетена", каза още проф. Брънзов. И подчерта, че няма изменение на радиационния фон в България.

"Сами разбирате, че това беше важно да бъде изяснено за всички български граждани, които и без това се намират в една напрегната ситуация около коронавирус епидемията и такива допълнителни стресове, не са нужни. Ще бъдете известявани своевременно, ако има някаква промяна в това отношение. Такава опасност теоретично дори не съществува", подчерта ген.-майор Венцислав Мутафчийски. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ