Оскверниха еврейските гробища в София

Оскверниха еврейските гробища в София

Оскверниха еврейските гробища в София

Вандали са посегнали на еврейските гробища в София, предаде БГНЕС. Членове на еврейската общност са се натъкнали на множество разрушени надгробни плочи в еврейското гробище, което се намира на територията на Централен Софийски гробищен парк. Те са сигнализирали за вандалския акт Организацията на евреите в България „Шалом“.

Председателят на ОЕБ "Шалом" д-р Александър Оскар своевременно се обърнал към Столична община по въпроса и получи уверение от зам.-кмета доц. д-р Тодор Чобанов, който отговаря за гробищните паркове и погребално-обредната дейност на територията на общината, че ще се вземат всички необходими мерки за установяване самоличността на извършителите и техните подбуди.

Доц. Чобанов е изразил искрено съжаление за този вандалски акт, особено в навечерието на три от най-важните и символични празници в еврейската религия - Рош а Шана, Йом Кипур (Денят на изкуплението) и Сукот.

Надяваме се щетите скоро да бъдат възстановени и вярваме, че отговорните институции ще гарантират в бъдеще подобни действия да не се повтарят, призовават от ОЕБ „Шалом“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ