Лекарствата по Здравна каса вече само с електронна рецепта

Лекарствата по Здравна каса вече само с електронна рецепта

Лекарствата по Здравна каса вече само с електронна рецепта

От днес предписването и отпускането на лекарствени продукти, заплащани напълно или частично от НЗОК, ще се извършва само с електронни рецепти, информират от здравното министерство. 

Здравната каса е информирала за това своите договорни партньори, изпълнители на извънболнична медицинска помощ и аптеки.

Лекарствени продукти, заплащани пряко от пациента (т.нар. "бяла рецепта"), ще могат да се издават и изпълняват и на хартиена, и на електронна рецепта. По този начин ще се обезпечат възможностите за предписване на лекарствени продукти от съответните медицински специалисти, независимо дали същите притежават внедрен специализиран медицински софтуер.

Рецептурните книжки и протоколите за предписване на скъпоструващи лекарства следва да преминат напълно в електронен вариант от 1 юли. Допуснатото забавяне в електронната трансформация на тези два документа се дължи на прехвърлянето на проекта през миналата година от бившето ръководство на МЗ към фирмата изпълнител „Информационно обслужване“ АД и забавяне в техните действия, уточняват от здравното министерство. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ