Пенсионираха проф. Тодор Кантарджиев. Протест пред МЗ в негова защита

Пенсионираха проф. Тодор Кантарджиев. Протест пред МЗ в негова защита

Пенсионираха проф. Тодор Кантарджиев. Протест пред МЗ в негова защита

Проф. Тодор Кантарджиев е пенсиониран като директор на Центъра за заразни и паразитни болести. Това съобщи самият той пред Нова телевизия, а по-късно новината беше потвърдена пред медиите и от здравното министерство. 

Мотивът за решението е навършване на пенсионна възраст, а заповедта е на служебния здравен министър. Постът му ще бъде зает от досегашния му заместник проф. Ива Христова. Професор Кантарджиев бе един от най-активните членове на Националния оперативен щаб, създаден на 26 февруари миналата година за координиране на всички дейности по противодействие на пандемията от COVID-19.

Наскоро, при едно от участията си в медиите, професорът спомена, че е възможно да се стигне до решение за освобождаване на поста, който заема. В интервю за Нова телевизия вчера пък категорично отрече появили се твърдения, че членове на НОЩ са "вземали сериозни пари" за работата си в щаба.

"От оперативния щаб и от интервюта пред медии пари не съм взимал, ние, като лекари, не сме тръгнали да забогатяваме от пандемията и страданието на хората", заяви той и предложи на всички, които се интересуват от доходите му, да видят данъчната му декларация, която е публично оповестена.

Проф. Кантарджиев отново напомни, че най-важното продължава да бъде ваксинацията на хората и за него най-неприятно ще бъде, ако останат много неваксинирани, тъй като това ще попречи сигурността в обществото като цяло. Той бе категоричен, че в България няма да се хвърлят излишни ваксини, а е напълно възможно да помагаме на други държави, тъй както е предвидено подобно действие и от Европейската комисия.

Малко след като стана ясно решението за изненадващото пенсиониране на проф. Кантарджиев, служители и учени от Националния център за заразни и паразитни болести се събраха на протест пред Министерство на здравеопазването в негова защита.

„За нас това е много странно, тъй като професор Кантарджиев се е доказал през годините като един от най-добрите специалисти по микробиология, имунология, епидемиология в страната. За нас той е човекът, който трябва да води стратегията за справянето с пандемията. Този акт на пенсиониране точно преди изборите е много странен за нас“, коментираха участници в протеста.

Служебният министър прие представители на протестиращите на среща, в която отново е посочил навършването на пенсионна възраст на проф. Кантарджиев като аргумент за освобождаването му. Това бе потвърдено и от присъствалата на срещата доцент Любомира Гломб.

"Министърът се обоснова със закона за пенсионирането, Кодекс на труда и т.н....Ние смятаме, че професор Кантарджиев заслужава неговият принос в борбата с пандемията Covid-19 да се изтъкне и поне, ако не можахме да убедим министъра, че за нас пенсионирането му идва твърде рано и буквално в разцвета на силите му, то поне да се знае, че причината за пенсиониране е единствено възрастова", каза тя, цитирана от БНР.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ