„Пирогов“ продължава да работи, но местят някои отделения

„Пирогов“ продължава да работи, но местят някои отделения

„Пирогов“ продължава да работи, но местят някои отделения

Най-големият център за спешна медицинска помощ в България „Пирогов“ днес работи, макар и с нова организация в част от отделенията.

Кардиологичното отделение ще продължи да работи, но ще бъде преместено в рамките на основната сграда. Неврологията ще бъде преместена в неврохирургията, макар и с по-малък капацитет. В нормален режим на работа са Травматологията, Хирургията и дейността, свързана с детското здраве, по отношение на които „Пирогов“ е водещ медицински център у нас, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Под карантина е поставена Клиниката по вътрешни болести заради пациентите с коронавирус. Тя се помещава в самостоятелна сграда. Под карантина е и персоналът на Вътрешната клиника.

„На този етап столичните здравни заведения разполагат с необходимия капацитет легла и медицински персонал, който да поеме диагностициране, изследване и лечение на граждани“, обяви днес кметът на София Йорданка Фандъкова. 

„Здравният министър Кирил Ананиев ще издаде заповед за временно трансформиране на Втора градска болница в Инфекциозна заради коронавируса. Лечебното заведение спира да изпълнява своята дейност. Капацитетът на болницата, при спазване на всички изисквания за лечение на болни с коронавирус, е около 50 легла. Разбира се, това не означава да се напълни веднага, трябва да се държи сметка за наличния персонал. Болницата ще се подпомогне от бюджета на града за здраве и трябва да бъде готова за три денонощия“, поясни Фандъкова.

Столичният кмет благодари на медицинския персонал, който е дал своето съгласие да остане и да работи след трансформиране на болницата.

„Надявам се в рамките на тези три дни да решим всички въпроса, но най-вече през това време да се работи за организация, за доставка на материали и оборудване, което е и задача на директора на болницата доц. Узунов“, каза още кметът Фандъкова. 

 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ