Пловдив без отпадъци

Пловдив без отпадъци

Качеството на средата, в която живеем зависи от нашата ангажираност, убедена е Ласка Ненова, основател на сдружение БГ Бъди активен, социален предприемач и инициатор на платформата за чиста градска среда „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“. Тя е мениджър за Европа на инициативата за насърчаване на физическата активност NowWeMOVE, управлява целогодишни граждански инициативи в над 40 държави като MOVE Week, Европейски ден без асансьори, Европейски ден на спорта в училище. През 2016 инициира проекта за облагородяване на градската среда _Място в България. Член на УС на мрежата Placemaking Europe и е европейски представител на глобалната мрежа PlacemakingX. 

- Госпожо Ненова, приятел или враг ни е градът, който заради задръстванията, замърсяването и презастрояването, ни изморява в края на деня?

- Зависи от нас. Ако излезем от парадигмата „Общината ми е длъжна” и преминем на вълна „Аз мога да направя нещо за общността си“, градът може да бъде приятел. Градът се прави от хората и “БГ Бъди активен” работи, за да „овласти“ хората да създават своята среда и град. Насърчаваме стотици доброволци и граждански организации да правят малки, но важни промени в средата. С „Placemaking* проекта _Място” до сега помогнахме на гражданите на 23 селища да облагородят места в кварталите си. С пилотната платформа „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ пък реализираме успешни партньорства между бизнеса, хората и администрацията, за да доближим Пловдив до идеята за град без отпадъци.

- Какви са конкретните резултати от тези партньорства или инициативите остават само добри намерения?

- Социалната отговорност вече е част от културата на много компании. Местната администрация започва да разбира, че подкрепата за граждански инициативи се отплаща. Според проучванията ни хората, които веднъж участват в доброволческа акция, са склонни отново и отново да подкрепят каузата. Т.е. колкото по-разпространен е „вирусът“ на гражданската активност, толкова по-устойчиви във времето са резултатите и партньорствата. Вместо да мрънкаме, че „няма смисъл“ или „не е моя работа“, нека превърнем енергията си в действие. Ако повече хора го правят, страната ни ще бъде рай.

[[{"fid":"344158","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"3":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":510,"width":767,"class":"media-element file-default","data-delta":"3"}}]]

- Може ли всеки да е инициатор на промени в градската среда?

- Защо не! Всичко тръгва от мен, от Вас, от съседа. Човек обаче не може да постигне нещо съвсем сам. Нужни са съмишленици и подкрепа. Радваме се, че идеите ни за промяна в средата бяха подкрепени от Фондация Кока-Кола и вече сме част от глобалната Placemaking мрежа. През последните 10 години работя, за да се справя със собствените си недоволства като гражданин, без да чакам друг да свърши работата. Идеите за рециклиране, чисти събития, облагородяване на градски места вече са реални проекти. Поставих си за цел вместо да се оплаквам, да привнасям доказано работещи практики от други места, да ги съчетавам с наличните ресурси, за да докажа, че добрите идеи се случват. 

- Какви практики ще представите по време на Форум Град #БезОтпадъци в края на ноември т.г.?

- Успешни инициативи за промяна в средата от България и чужбина, които не изискват големи инвестиции, а добри партньорства. Искаме да насърчим диалога между общините, бизнеса и гражданите. Важно е обаче да знаем, че не приказките в бъдеще време, а действията тук и сега могат да превърнат града в истински приятел.

[[{"fid":"344159","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"4":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":634,"width":756,"class":"media-element file-default","data-delta":"4"}}]]

***

Форум "Град #БезОтпадъци” ще се проведе на 29 ноември 2019 в Пловдив и ще представи практики за подобряване на градската среда и партньорство между администрация, бизнес и граждани. Предвидени са работилници за идеи за социална промяна, намаляване на замърсяването, рециклиране. Достъпът е безплатен, но е необходима предварителна регистрация на www.aztiplovdiv.org/grad-bez-otpadaci/. В търсене на отговор на въпроса възможни ли са чисти, красиви и удобни градове, в които живеят щастливи хора, ще бъдат представени добри примери от Берлин и Будапеща, както и от различни градове на България. Това е заключителното събитие на целогодишната платформа за чиста градска среда „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ на сдружение БГ Бъди активен. Тя се осъществява с подкрепата на Фондация Кока-Кола и в партньорство с Община Пловдив и Екопак България. Проектът е асоцииран с програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019. Медийни партньори на форума са сп. „Мениджър“ и Дарик Радио. Очаквайте подробности за събитието в manager.bg.

*Многостранен подход към планирането, дизайна и управлението на обществени пространства, който ангажира местните общности и цели създаване на условия за по-добро качество на живот.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ