Посещението на папата е с висока степен на риск, предупреди бивш шеф на НСО

Посещението на папата е с висока степен на риск, предупреди бивш шеф на НСО

Посещението на папата е с висока степен на риск, предупреди бивш шеф на НСО

Да пазиш папата е огромна отговорност. Особено във време, когато Ислямска държава призова последователите си на война срещу кръста. Посещението на Франциск е с висока степен на риск, заяви пред bTV бившият шеф на НСО генерал Димитър Владимиров.

Той отбелязва, че в света папата е един от най-застрашените личности. Генералът от НСО обяснява, че местата, които се посещават, се проверяват най-малко 24 часа преди началото на мероприятието.

„Тъй като за 24 часа ако някъде има заложена бомба с часовников механизъм – да се предотврати избухването на взрив, който се поставя в такива случаи”, разказа ген. Димитър Владимиров.

Затова всички, дошли да видят папата ще минават през скенери. Преди 17 години, докато НСО пази папа Йоан Павел втори, апаратите засичат човек с пистолет.

„Бяха му прибрали пистолета. След няколко дни се обади, върнахме му го. Но не допуснахме да влезе. Имаше и други общоопасни средства – отрвертки, ножчета,които все пак при едно множество от хора, когато контактуваш с тях – наистина е много трудно”, казва още ген. Владимиров.

При посещението възникнали и извънредни задачи - като търсене на стълба за самолет и издирване на дърводелци по спешност.

„През нощта ходихме в Светия синод. И за зла участ около 2-3 милиметра не стигаха да мине количката на папата. И в 2.30 докарахме дърводелци, отрязаха част от первазите и колата мина спокойно”, спомня си още бившият шеф на НСО.

Така папата си тръгва от България с благословия. А месец по-късно изпраща на генерала специален дар - барелеф и благодарствено писмо за охраната на българска земя.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Неизвестно за известните: Сладкарят Пиетро дава на света яйцата Kinder след гаф
Уроци по мъдрост от Уорън Бъфет
Вратовръзката на Чарлз III на конференцията за климата - намек за разрешаването на спор между Лондон и Атина?
Три урока от „Лабораторията за щастие“ на Харвард, които ще променят живота ви
Ненаученият урок: Защо инвеститорите попадат в капана на технолегендите
На днешната дата, 2 декември. Рождениците днес
12 кампании, въплъщаващи празничния дух на 2023 г.
McDonald's промени рецептата за Big Mac заради нарастващата конкуренция от други вериги