Последно сбогом с Христина Ангелакова на 23 май

Последно сбогом с Христина Ангелакова на 23 май

Последно сбогом с Христина Ангелакова на 23 май

Поклонението пред световноизвестната оперна прима  Христина Ангелакова ще бъде на 23 май от 10 часа във фоайето на Софийската национална опера и балет. Опелото ще се състои от 12.30 ч. в църквата "Света София"."Бог да прости Христина Ангелакова! Лек да е пътят й във вечността!", се казва в траурното съобщение от Софийската опера и балет.

Именитата оперна певица почина на  73-годишна възраст снощи в столичната болница "Пирогов"

Христина Ангелакова е родена на 29 октомври 1944 г. в Исперих. След като завършва Консерваторията в София, тя специализира в академията „Санта Чечилия“ в Рим и в Центъра за млади оперни артисти към Миланската скала. От тази престижна сцена започва световната й кариера. Паралелно с гастролите си по света, Христина Ангелакова е солист на Софийската национална опера 23 години и неин директор от 2001 до 2004 година. От 1985 г. преподава оперно пеене в Националната музикална академия, като от 2000 година е доцент. Тя създаде и десетки музикални събития като артистичен директор на фестивала „Моцартови празници“ в Правец. 

Прочуто мецосопрано, Ангелакова е пяла с най-големите майстори на оперното изкуство от края на миналия век като Лучано Павароти, Пласидо Доминго, Хосе Карерас, Франко Корели. С Карерас и Монсерат Кабайе е играла в „Иродиада“ в Римската опера, а с Лучано Павароти няколко пъти е пяла в „Бал с маски" и „Луиза Милер“.

Христина Ангелакова е носител на Орден "Св.св. Кирил и Методий" - с огърлие - първа степен, и на титлата Комендаторе на Република Италия. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ