Повдигат обвинения на капитана и помощник-капитана на Veru Su

Повдигат обвинения на капитана и помощник-капитана на Veru Su

Повдигат обвинения на капитана и помощник-капитана на Veru Su

Повдигат обвинения на капитана и помощник-капитана на заседналия край Яйлата кораб Veru Su. Те са задържани за 72 часа. Моряците бяха разпитани и освободени. Предстои да им бъде направена митническа проверка. По делото ще работят следователи от Националната следствена служба, които се очаква да пристигнат в Добрич, предава БНТ

Прокуратурата допуска, че причината за засядането е човешка грешка. "Ще бъде извършена митническа проверка на останалите от екипажа. Имаме насоки за причините за инцидента, но все още е рано да бъде обявявана. По-скоро е човешка грешка. Продължаваме да работим и по трите направления по отношение замърсяването на околната среда, за действията или бездействието на администрации", заяви окръжният прокурор Радослав Бухчев. 

За момента корабът остава без екипаж. При по-добри метеорологични условия предстои на него да се качи и директорът на "Морска администрация" Венцислав Иванов и български моряци, ако турският корабособственик не изпрати свой екипаж.  

Очаква се времето да се подобри, за да бъдат надути баржите, които пристигнаха за сваляне на товара от кораба. Дотогава те ще останат под охрана. 

"Баржите ще бъдат откарани с буксири до заседналия кораб, като преходът е около пет-шест часа. Те са предназначени за натоварване на намокрената част от товара на заседналия кораб", обясни вчера Румен Николов, началник на Главна дирекция "Аварийно-спасителна дейност". Той припомни, че в танкера на плавателния съд е влязла вода и част от товара е втечнена. 

Планът е първо да бъде изкарано сухото вещество, а след това да се пристъпи към изваждането и на втечненото. "Всяка от пристигналите три баржи може да превози около 100 кубика смеси, те разполагат и със собствени помпи", допълни Николов. По думите му планът е целият товар да бъде разтоварен в Балчик, където да бъде предоставен на митническите власти. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ