Председателят на Лекарския съюз: "Зеленият сертификат" практически е равен на лична карта

Председателят на Лекарския съюз: Зеленият сертификат практически е равен на лична карта

Председателят на Лекарския съюз: "Зеленият сертификат" практически е равен на лична карта

Използваме "зеления сертификат" не само за здраве. В момента, в който стана ясно, че ще се използва и за работното място, в заведения за обществено хранене или забавления, ясно е, че този документ е с голяма значимост, практически е равен на лична карта. Показваш "зелен сертификат", за да се качиш на самолет. Това заяви в ефира на БНТ председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

Според него се е изгубило ценно време. "Истината е, че още август започна тази криза, практически от май до август не се говореше за COVID-19. Стигнахме до там отново да виждаме мъже и жени, които чакат в таксита, дишат тежко и не могат да бъдат прегледни и приети в болница. Това е за четвърти път", обясни той.

Маджаров призна, че все по-често се случва хора да се обръщат към Българския лекарски съюз за намиране на място в болница. "Много пъти казах, че няма как една система, организирана за мирно време, да може да посрещне огромна вълна от болни с една и съща диагноза. Няма как да бъде спокойно и лесно", на мнение е той.

Относно командироването на лекари и сестри от малки към големи болници заради недостига на кадри, Маджаров коментира, че тази идея е била използвана още в началото на епидемията и не е нова. Шефът на БЛС обаче изрази надежда да не се стига дотам.

По повод разкритието, че личен лекар в София е издавал фалшиви сертификати, Маджаров категорично заяви, че за това могат да се отнемат лекарски права.

Председателят на БЛС коментира и темата защо съсловни организации искат оставката на шефа на НЗОК Петко Салчев. "На фона на това, което преживяваме, една институция прикривайки се зад димната завеса на ковид и останалите проблеми, се опитва да не извърши прозрачното преразпределяне на средства. Към 30 септември трябва да получим разходите на НЗОК и да ги сравним с бюджета, отпуснат от НС за здравноосигурените граждани и виждаме, че там са останали средства в отделните направления за последните 3 месеца в такова количество, че няма да бъдат изхарчени и трябва да се измисли методика, да се съгласува и да се подпише", обясни д-р Маджаров. Според него, това ръководство на НЗОК е най-компроментираното. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ