Превозвачи се заканват да изкарат камиони и автобуси пред НДК

Превозвачи се заканват да изкарат камиони и автобуси пред НДК

Превозвачи се заканват да изкарат камиони и автобуси пред НДК

Мирно шествие с камиони и автобуси пред НДК на 16-ти май, а на следващия ден - 17 май и пред резиденцията в Бояна стягат превозвачи, стана ясно след срещата им с премиера Борисов в Министерски съвет днес. Двата, набелязани от тях дни за протест съвпадат със срещата на върха Европейски съюз - Западни Балкани.

Българските превозвачи са против заложени в пакета за транспортна мобилност нови правила като например изискването шофьорите да се връщат на всеки 3-4 седмици. Те не са съгласни и с ограничението на каботажните превози, с  изскването да се спи в хотел без да има охраняеми паркинги за камиони и след 3-я ден в една държава да се плаща като командировка минималната работна заплата на мястото, където се намират.

На срещата в МС премиерът Борисов е заявил, че подкрепя исканията им да отпаднат тези 4 пункта от пакета за транспортна мобилност, който в момента е в Европейския парламент. 

Борисов е заявил, че ще разговаря отново с френския президент Еманюел Макрон, с германския канцлер Ангела Меркел, за да защити интересите на българските превозвачи, съобщи  за в. "24 часа" министърът на транспорта Ивайло Московски. 

Поправките, особено за командировките, са известни на нашите превозвачи, а и в цяла Европа като поправките Макрон, тъй като още като финансов министър, той ги въведе във Франция. Българските превозвачи смятат, че големите европейски държави искат да отстранят българските превозвачи от пазара и да им вземат шофьорите. Това пък заяви Миролюб Столарски, председател на БАСАТ. 

Предстаделят на съюза на международните превозвачи Ангел Траков заяви, че се обмислят и други варианти на протест, като например блокиране на международните фирми. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ