Втора градска в София може да стане инфекциозна болница при нужда

Втора градска в София може да стане инфекциозна болница при нужда

Втора градска в София може да стане инфекциозна болница при нужда

Втора градска болница в София ще бъде обособена само за прием и лечение на пациенти с коронавирус при необходимост, реши здравното министерство. За целта ще се осигури нужната апаратура и медицински персонал със съдействието на всички големи софийски болници и Столичната регионална здравна инспекция. В болницата могат да се обособят около 50 легла.

„Това лечебно заведение е избрано, защото е добра многопрофилна общинска болница, има самостоятелен двор, представлява компактна сграда, с добри специалисти. От днес се работи по изготвяне на план, така че за 72 часа болницата да се превърне в инфекциозна“, обясни зам.-кметът на Столичната община Дончо Барбалов, цитиран от Нова телевизия.

Създадени са планове за действие в „Пирогов“, Александровска болница, Военномедицинска академия, Белодробна и Инфекциозна болници, както и общинските лечебни заведения.

Сред мерките срещу разпространението на коронавируса е многократната дезинфекция на градския транспорт. В метрото почистванията са веднъж дневно, а в автобусите по 3-4 пъти на всеки 24 часа. С дезинфектанти се обработват парапетите, седалките и местата, които пътниците докосват с ръцете си.

Всички училища на територията на София са в грипна ваканция до 11 март включително. Въвежда се и допълнителна дезинфекция на детски градини и общински социални центрове.

„Болните от грип Б в столицата се увеличават и най-вероятно грипната ваканция за децата ще бъде удължена“, обясни директорът на Столичната регионална здравна инспекция д-р Данчо Пенчев. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ