Проф.Сербезова временно спря сливането на Педиатрията и болница "Лозенец"

Проф.Сербезова временно спря сливането на Педиатрията и болница Лозенец

Проф.Сербезова временно спря сливането на Педиатрията и болница "Лозенец"

Здравният министър проф. Асена Сербезова временно е спряла изпълнението на решението за вливането на дружеството на болница "Лозенец" в дружеството на Специализирана болница за активно лечение по детски болести "Проф. Иван Митев". Това обяви лично тя пред участниците в срещата Powers Summit, организирана от Фондация Webit и Атлантическия клуб в България. Срещата, наречена още и "Българският Давос", събира на едно място представители на властта, бизнеса и гражданския сектор. 

"Ръководствата на двете болници са уведомени", допълни министър Сербезова.

По думите й, предстоят срещи с всички заинтересовани страни по казуса, но първата среща ще бъде с Медицинския факултет към Софийския униреститет "Св.Климент Охридски", в който бяха преустановени занятията на студентите. 

"Искам да бъда разбрана правилно. Решението към момента е да бъде спряно сливането до изясняване на обстоятелствата. Аз съм длъжна, като нов министър на здравеопазването, да се запозная с всички обстоятелства, да изслушам всички заинтересовани страни", поясни тя, цитирана от БНР. 

С протокол № РД 16-694 от 8 декември 2021 г. бившият вече министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров преобразува МБАЛ "Лозенец" чрез вливане в СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев". За тази цел с т. 1 от протокола министърът прекратява МБАЛ "Лозенец". Последваха протести - на медици от самата болница, на студенти и преподаватели. Казусът със сливането доведе и до спиране на занятията в Медицинския факултет на Софийския университет.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ