Проф. Сербезова: Ще се анализират резултатите от въвеждането на "зеления сертификат"

Проф. Сербезова: Ще се анализират резултатите от въвеждането на зеления сертификат

Проф. Сербезова: Ще се анализират резултатите от въвеждането на "зеления сертификат"

Ще се анализират резултатите от въвеждането на "зеления сертификат". Това заяви пред БНР новият здравен министър проф. Асена Сербезова. Според нейните дългогодишни наблюдения т.нар. оценка на въздействие на законодателството и различните видове мерки е изключително формална. Когато говорим за "зелените сертификати", преди да се вземе адекватно управленско решение, трябва да се анализира какъв ефект е постигнат с въвеждането им, уточни проф. Сербезова. Тя уточни, че очаква сериозен анализ от Националния център по обществено здраве и анализи и Националния център по заразни и паразитни болести.

„Когато се въвежда някаква мярка, трябва да се прогнозира нейният ефект и след това, когато се въведе, да се отчете този ефект дали е постигнат. Едно отговорно решение какви да бъдат бъдещите мерки трябва да бъде взето на базата на тези данни. Ще бъде свикан още съвет от инфекционисти, епидемиолози и вирусолози, които да следят обстановката с коронавируса“, подчерта проф. Асена Сербезова. 

По думите й, ваксинацията трябва да е доброволна. Трябва да има разяснителна кампания, която да бъде проведена по друг начин. Липсата на комуникационна кампания и това, че ваксините се появиха „бързо“ отдръпна много хора, смята Сербезова. Според нея, програмата за ваксинация е започнала „не толкова удачно“ и е изпуснато ценно време.

„Ваксините не са 100% ефикасни и никой не го е твърдял. Част от тях са ефикасни около 94-95%, други – около 60-70%, но дори ваксинирани да се разболеят, вероятността да попаднат в болница и там да се усложнят, е много малка. 80% от хората, попаднали в болница по повод на Covid-19, са неваксинирани“, поясни тя.

Според Сербезова, има нужда от кампания сред всички групи от населението, включително сред депутатите. „Дори лекари и фармацевти, с които разговарям, понякога не успяват да разчетат правилно информацията, която ни дава науката. Разрешението на ваксините срещу коронавирус под условие означава, че към тях е насочена светлината на прожектора и повече от всички други лекарства те се следят стриктно. Няма нито един лекарствен продукт, който да е 100% безопасен и всеки такъв може да има нежелани лекарствени реакции. Те не се проявяват при всеки, така както не всеки, който шофира, катастрофира. Има степен на вероятност за поява на нежеланите лекарствени реакции и за конкретни случаи има противопоказания, но това са много ограничени групи от населението. Ваксинираните не получават 100% защита, но когато се заразят, ще боледуват по различен начин“, добави тя и даде за пример успешната кампания на доброволно ваксиниране в Португалия, която е постигнала 95% покритие. Според нея, това се дължи на водещата роля на експертите по темата за ваксините. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ