Проверяват защо Апелативният спецсъд не пуска Иванчева

Проверяват защо Апелативният спецсъд не пуска Иванчева

Председателят на Върховния касационен съд е наредил със заповед да се извърши проверка на Апелативния специализиран наказателен съд заради "спешните" връщания в ареста след отменяне на мерките за неотклонение на Десислава Иванчева и Биляна Петрова, предизвикали обществени протести, съобщиха от пресцентъра на ВКС.

При проверката трябва да бъдат установени: броят на образуваните въззивни наказателни частни дела със същите подсъдими лица; администрирането на сезиращите документи от страна на първоинстанционния съд по частните дела, постъпването им в АСНС; регистрирането и образуването на делата; изборът на съдия-докладчик и на членовете на съдебните състави; сроковете за произнасяне.

Първоинстанционният съд разпорежда два пъти подсъдимите Десислава Иванчева и Биляна Петрова да бъдат пуснати под домашен арест, но в рамките на часове Апелативният съд отново възстанови мярката на постоянен арест като дори издаде забрана на двете да напускат България, въпреки че в случая това е напълно невъзможно.

Проверката ще се извърши от специално назначена комисия в състав: председател: Галина Захарова – заместник-председател на ВКС и ръководител на Наказателната колегия, и членове: Капка Костова – председател на Първо наказателно отделение, Галина Тонева – съдия във Второ наказателно отделение. и ще приключи на 5 декември. Най-късно 5 дни след това трябва да бъдат представени резултатите.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ