COVID-19

Първите маски за многократна употреба, произведени у нас, ще са готови до дни

Първите маски за многократна употреба, произведени у нас, ще са готови до дни

До няколко дни вече ще са налице първите маски за многократна употреба, произведени в България. Фирма за медицински текстил е започнала от вчера производство на предпазни маски, които са с клапан респиратор.

„Капацитетът на производство е около 5 000 броя на ден, а при необходимост има възможност да се правят и повече. Около 9 лева ще струва в търговската мрежа една такава маска“, обясни в ефира на bTV управителят на фирмата производител Бисер Шарков. Той беше един от текстилните производители, които вчера проведоха среща с премиера Бойко Борисов заради коронавируса.

„Първите количества ще са готови до края на седмицата и в началото на следващата вече ще са в аптеките. Цените на производителите на медицинските маски са скочили в пъти, като това е не само спекула, а зависи и от цените на суровините. Над 90% от тези маски се произвеждали в Китай, затова в момента те липсват навсякъде. Другият производител е Турция, но техните цени скочиха. Една маска за еднократна употреба, произведена в Турция, в момента се предлагала за 50-60 евроцента“, отбеляза Бисер Шарков.

Припомняме, че вчера от държавното предприятие „Интендантско обслужване“, които шият военните униформи у нас, заявиха готовност да започнат серийно производство на предпазни маски като капацитетът им е за 10 000 маски дневно. Маските, които могат да се изработват в завода в Калофер, са от плат, който не пропуска вода. Тази маска няма да предпазва от вируса конкретно, но ще предпазва от пръски и кихавици.