Пътуваме до Варна по магистрала през 2024 г.

Пътуваме до Варна по магистрала през 2024 г.

Пътуваме до Варна по магистрала през 2024 г.

До началото на 2024 година автомагистрала "Хемус" ще бъде завършена изцяло, обеща във Велико Търново министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

По думите му този график не е оптимистичен, а реалистичен. В рамките на изминалата година е започнало реалното строителство на деветкилометровата отсечка от Ябланица до разклона за Тетевен, очаква се отсечката да бъде приключена до година и половина, посочи той.

Приключва проектирането на 52 километра между пътен възел "Боаза" и разклона за Ловеч и Плевен. Според новите разчети тази част от трасето ще спести между 200 и 300 милиона лева от предвидения бюджет, а пускането в експлоатация на лота се очаква през 2020 година.

През август тази година ще стартира тръжната процедура на 85 километровото трасе от разклона Ловеч-Плевен до разклона за пътя Русе-Велико Търново, за да може през 2021 година да бъде реализиран и той, каза министър Нанков.

Той прогнозира, че около 160 километра от магистралата ще бъдат завършени до края на 2021 година.

В най-изостанала фаза е 90-километровият участък от разклона Велико Търново-Русе до пътен възел Буховци. Реалното изграждане на 16-километровото трасе между пътните възли Буховци и Белокопитово ще започне след около два месеца и половина, отбеляза Нанков.

Той посочи, че съкратените срокове няма да повлияят на качеството на строителството.

Обществената поръчка за строителство на пътя "Велико Търново - Русе" може да започне още в рамките на тази година, ако съдебното решение по обжалването за ОВОС бъде в полза на АПИ, коментира още Нанков.

Участъкът от 133 километра е разделен на три отсечки и ще обхваща бъдещото трасе към втория мост на Дунав при Русе и пътния възел до град Дебелец. Нанков подчерта, че за финансирането на пътя ще са нужни малко над 1 милиард лева, а пътят трябва да бъде завършен в средата на 2022 година.

Пред журналисти министър Нанков сподели, че очаква от приходите от ТОЛ системата след средата на 2019 година да бъдат ремонтирани пътни участъци, за които през тази година няма предвидени средства.

До месец и половина ще приключи техническото проектиране на ремонтите за три тунела около Велико Търново, ако няма обжалване, през есента ще започнат ремонтите с бюджетни средства, смята той.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ