Прокуратурата: С над 1 млн. лв. е ощетена Здравната каса в Пловдив

Прокуратурата: С над 1 млн. лв. е ощетена Здравната каса в Пловдив

Прокуратурата: С над 1 млн. лв. е ощетена Здравната каса в Пловдив

С близо 1 100 000 лева е била източена Здравната каса чрез корупционна схема, действала около 1 година. Това обяви на извънреден брифинг в Пловдив окръжният прокурор Румен Попов.

Вчера в града бяха арестувани шефът на дирекция в РЗОК Иван Деспотов и колегата му Влади Манев. Заедно с тях са задържани още двама - собственикът на верига аптеки Николай Александров и мъж, който е бил подставено лице в схемата.

„Тя е била следната - Деспотов и Манев са предоставяли на собственика на аптеките информация за тежко болни пациенти, предимно с хептатит C. Николай Александров е наел подставеното лице, за да регистрира три виртуални аптеки. На тях касата е превеждала средства за медикаментите на въпросните пациенти, които са били дублирани”, обясни прокурор Попов, цитиран от „24 часа”.

По думите му, на практика болните не са били ощетени. Те са си получили лекарствата от реални аптеки. Чрез фалшифициране на документи обаче техните имена са се дублирали, за да могат виртуалните аптеки да получат средства от касата за уж предоставените медикаменти.

Наблюдаващият прокурор Галин Гавраилов подчерта, че подставеното лице е подписвало всички документи. Той е теглел от банката парите, които здравната каса е превеждала за лекарствата на тежко болните пациенти. След това ги е предавал на собственика на реалните аптеки - Николай Александров, който ги е разпределял на участниците в схемата. Най-много пари са прибирали Влади Манев и Иван Деспотов. Двамата са привлечени като обвиняеми за получаване на подкуп от 50 хиляди лева от Николай Александров и за помагачество за документна измама.

Собственикът на веригата реални аптеки е наемал за виртуалните магистри фармацевти, на които е плащал заплати, без те да ходят на работа.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ