България

Политика

|

Общество

|

Ще се строи ли в Борисовата градина? Главният архитект на София увери, че няма

Ще се строи ли в Борисовата градина? Главният архитект на София увери, че няма

Главният архитект на София Здравко Здравков обясни в ефира на Нова телевизия, че няма да се строи в Борисовата градина в София след възникнали опасения, че по план там се предвижда голямо застрояване.

"Искам да уверя хората, че строителство в Борисовата градина няма да има", каза той. 
 
"Представяме подробен устройствен план. Имаме срок до 19-ти, в който могат да постъпят предложения. На 26-ти да се проведе окончателното обсъждане. Този план е проведен в следствие на архитектурен конкурс и е приет като най-консервативен. Екипът е на проф. Ковачев. Този план не предвижда застрояване. Реално са предвидени няколко нови обекта – музей "Зелена памет на София", един ресторант и климатично училище на София", обясни Здравков.
 
Относно предвиденото строителство на сгради за климатично училище, Здравков обясни, че и кметът на София и председателят на общинския съвет са изказали мнение против въпросното училище.
 
"Такова училище няма да има, ще се предложи на проф. Ковачев да отпадне това застрояване", каза Здравков. По думите му ще бъде преразгледано и строителството на ресторанта. "Планът е много консервативен", коментира Здравков. И обясни, че все пак може да се наложи преработка на този план.

"Категорично няма как да се сече гора. Предложението на плана е доста свързано с развитието на спортна база. Територията трябва да се развива планово", коментира още главният архитект. Здравков подчерта, че цялостният план за Борисовата градина е изключително важен.

Да се строи ли в Борисовата градина? Столичани, решавайте!

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ