Швейцарската национална телевизия SRF снима репортаж за Пловдив и зона Тракия

Швейцарската национална телевизия SRF снима репортаж за Пловдив и зона Тракия

Швейцарската национална телевизия SRF снима репортаж за Пловдив и зона Тракия

Екип на швейцарската национална телевизия SRF снима специален репортаж за „Тракия икономическа зона" и Пловдив – културна столица на Европа. Екипът, воден от Петер Балцли, кореспондент на медията за Източна Европа, 3 дни запечатваше с камерата не само емблематичните места в Града под тепетата, но и бързото му индустриално развитие. Филмът, който ще бъде излъчен през месец май е част от поредица на швейцарската национална телевизия за държавите от Централна и Източна Европа, влезли в Европейския съюз от 2004 година насам.

В петък, първия ден от престоя си в Пловдив, телевизията засне работата на екипа на доц. Елена Кантарева по реставрирането на уникалните мозайки от Епископската базилика на Филипопол. Доц. Кантарева обясни, че мозайките ще бъдат експонирани в музейния комплекс, който се изгражда в момента със средства на фондация „Америка за България“ и Община Пловдив и ще бъде открит в края на септември. Според направените проучвания музеят в Пловдив ще бъде най-големият в Европа по площ на изложените мозайки, открити на място - над 2000 кв. м.

В петък телевизионният екип се срещна и с инж. Пламен Панчев. Телевизията засне интервюто с основателя на „Тракия икономическа зона“ на фона на построения от „Сиенит строителна група“ за 7 месеца завод на турско-немската компания „Одело“, в който ще се произвеждат фаровете на Мерцедес. Ден по-рано „Одело“ зае първо място в категория "Инвестиция на зелено" в тазгодишната надпревара „Инвеститор на годината“, организиран от Българската агенция по инвестициите. Инж. Панчев изтъкна, че влизането ни в ЕС е повлияло положително за увеличаването на чуждестранните инвестиции. Относно афиширания по медиите проблем с набирането на работна ръка, той подчерта, че в региона на Пловдив общините, държавата, образователните институции и бизнеса работят заедно за качественото професионално образование. А и примерът с „Одело“ е показателен дали има такъв сериозен проблем – само за месец фирмата получи 2000 автобиографии от специалисти, кандидатстващи за 100 работни места. Петер Балцли сподели, че е силно впечатлен от бързото развитие на „Тракия икономическа зона“ и от многото нови строежи на различни фирми в зоната, които камерата документира.

Кореспондентът на швейцарската национална телевизия SRF научи от Светлана Куюмджиева, артистичен директор на фондация „Пловдив 2019“, за по-значимите събития от календара на Пловдив – европейска столица на културата. Екскурзовод от Общински институт „Старинен Пловдив“ пък запозна екипа с хилядолетната история на най-стария жив град в Европа. В неделя камерата на швейцарската телевизия засне честването на Сирни Заговезни и провеждането на кукерския празник в Коматево. Специален подарък за жителите и гостите на празника бе концерт на обичаните от всички танцьори, изпълнители и музиканти от Фолклорен ансамбъл „Тракия“.

Петер Балцли разбра що е „айляк“ по пловдивски на чаша бира в превърналия се в емблема на Капана бар „Котка и мишка“, както и от вкусната кухня в ливанския ресторант на Рафи и Криси.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ