Следовател: Причината за трагедията на АМ "Струма" категорично е човешка грешка

Следовател: Причината за трагедията на АМ Струма категорично е човешка грешка

Следовател: Причината за трагедията на АМ "Струма" категорично е човешка грешка

По категоричен начин беше установено, от доказателствата и експертизата, че трагедията на АМ "Струма" е причинена от поведението на шофьора. Това заяви в ефира на bTV следовател Младен Петров за инцидента, който отне живота на 45 души от Северна Македония. 

"Само неговото поведение е причина да възникне тази ситуация и да се развие до произшествието, което завършва с този резултат", казва Петров. 

По думите му, всички огласени предположения за наличието на запалими течности в автобуса са проверени и е установено по категоричен начин, че такива не е имало. 

"В конкретната ситуация насочването на автобуса встрани от активната лента и удрянето му в мантинелата е довело до проникването и разрушаването на елементи от конструкцията, притискане на резервоара, компресиране на съдържанието му. Това е съпроводено от обилно обсипване с искри породени от триенето, при което се е достигнала необходимата температура и налягане, за да се възпламени горивото", казва Петров. 

Относно спекулациите, че маркировката на АМ "Струма" е довела до инцидента, Петров допълва, че видимостта не е била нарушена. "Наистина, хоризонталната маркировка, страничната, е леко поизбледняла, но не е невидима. Средната, осевата линия, която дели лентите е доста ярка и със сигурност е видима", казва следователят. 

Оттук нататък предстои преглед на становището на разследващия екип. "Предстои да се ангажират за участие пострадалите, близките на загиналите и оцелелите пътници. Нашето мнение, че липсва виновно поведение, което да е причинна връзка за този резултат, води до това вероятно производството да бъде прекратено", каза Петров.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ