Стартира националната кампания „Няма да ме хакнат"

Стартира националната кампания „Няма да ме хакнат

Стартира националната кампания „Няма да ме хакнат"

От днес стартира националната кампания „Няма да ме хакнат”. „Целта на тази програма е да покажем заедно с младите хора, че е много важно да имаме навици да се пазим в интернет”, заяви еврокомисарят Мария Габриел пред медиите след детското откриване на българското председателство на Съвета на ЕС.

Габриел уточни, че кампанията е организирана заедно с Държавна агенция „Електронно управление” (ДАЕУ) и ще продължи през цялото председателство. По думите й 80% от кибератаките се дължат на човешка грешка, невнимание или непознаване на нещата случващи се в интернет.

„Новите технологии носят невероятни възможности, но могат да са свързани с опасности, особено за младите хора”, отбеляза тя и допълни, че киберсигурността е тази, която ще изгради доверието в новата цифрова среда.

Мария Габриел коментира, че по време на българското председателство ще се водят ключови преговори. Тя акцентира върху директивата за „Аудиовизуалните медийни услуги”, както и темите за киберсигурност, кода за електронните съобщения и регламента за защита на личните данни.

„Искаме да осигурим свободно движение на неличните данни, за да дадем възможност на стартъпите, малките и средни предприятия да растат”, каза Габриел.

По думите й, проучванията сочат, че след 2020 г. над 90% от работните места ще изискват основни цифрови умения, а днес 80 млн. европейци никога не са си служили с интернет, други 169 млн. нямат такива основни умения. Според Габриел държавите-членки на ЕС, българското председателство, неправителствените организации и младите хора трябва да направят в тази посока решителни крачки напред.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ