Стартира онлайн обучението в училищата заради коронавируса

Стартира онлайн обучението в училищата заради коронавируса

Стартира онлайн обучението в училищата заради коронавируса

От днес стартира онлайн обучението в българските училища с цел минимизиране загубите на учебен материал от затварянето на учебните заведения до 29 март заради коронавируса. Първоначално учениците ще се упражняват и ще затвърждават научения материал. Ако ваканцията за коронавируса се удължи, се обмисля да има уроци, с които те ще придобиват нови знания. 

Близо 90 на сто от училищата у нас са готови да стартират различни форми на  дистанционно обучение още от днес, като основните, които ще се прилагат са виртуална класна стая или възлагане на задачи и самоподготовка. 

На учениците, които нямат компютри или интернет вкъщи ще се оказва индивидуална помощ. До сряда виртуалното обучение трябва да обхване почти всички деца, прогнозират от просветното министерство.

„Това е моментът да се случи по-бързо процесът на дигитализация в българското училище. В момента учениците не получават отсъствия. Учителите, които имат възможност да работят от дома си, могат да го правят дистанционно. Училищата, които не могат да се включат в процеса на дистанционно обучение, имат възможност да използват други алтернативни форми с абсолютни рестрикции за физическия контакт. Там учениците ще получават указания по какво да работят у дома от хартиен носител“, обясни пред БНР зам.-министърът на образованието Таня Михайлова.

По думите й, занятията по време на дистанционното обучение няма да повтарят седмичното разписание отпреди епидемията.

„Не знаем колко ще продължи тази ситуация и затова никой не знае какво ще се случи със студентите и учениците. В момента има голямо изоставане, не се знае какво ще стане с кандидатстудентската кампания, нито какво ще стане с матурите“. Това посочи в ефира на bTV проф. Даниел Вълчев – декан на юридическия факултет на Софийския университет. Според него винаги има начин да се компенсира учебното съдържание. 

В 9:15 ч. във вторник (17 март) програмата на БНТ2 започва излъчването на видео уроци за учениците от 7 клас. Предвидено е повторение на същите, в часовете между 13 ч. и 16 ч. 

От сряда (18 март) започват и уроците за най-малките от 1 до 4 клас - от 9:15 ч. до 12 ч. те ще могат да проследят видеоуроци по български език и математика. В следващите дни по БНТ2 подготвя и уроци по останалите предмети за начален курс. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ