Столична община купува 20 електробуса

Столична община купува 20 електробуса

Столична община купува 20 електробуса

От лятото Столична община започва да купува автобуси на ток. Те обаче са  двойно по-скъпи от конвенционалните превозни средства в обществения транспорт. Плановете на кмета на София Йорданка Фандъкова са първите закупени електрически возила да влязат в експлоатация през следващата година.
 
Междувременно от днес се пуска  пробно нов електробус, отново по линия 84, която обслужва летището. Екологичният автобус изминава само 170 км с едно зареждане, което се равнява на една смяна - от сутрин до обяд.

След като няколко екологични автобуса преминаха пробно през улиците на София, местната власт реши да купи 20 електрически возила. От юни ще започне процедурата по поръчката им, но според разчетите на ресорния зам.-кмет Евгени Крусев един такъв автобус възлиза на два обикновени.
 
"Цената зависи от конкретния производител. Грубо казано около два пъти по-скъп е от конвенционален дизелов автобус. Експлоатационните му разходи са в пъти по-ниски. Въпрос на икономически анализ е да се докаже дали това оправдава по-високата начална цена", обясни той. 

Кметът на София Йорданка Фандъкова очаква от 2018 г. екологичните автобуси да се движат и по редовни линии.
 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ