Дълг срещу собственост предлага БЕХ за спасяване на столичната "Топлофикация"

Дълг срещу собственост предлага БЕХ за спасяване на столичната Топлофикация

Дълг срещу собственост предлага БЕХ за спасяване на столичната "Топлофикация"

БЕХ има готовност да погаси дълга на столичната "Топлофикация" като срещу това обаче влезе със собственост в дружеството. Това стана ясно на извънреден брифинг в енергийното министерство, след като дни наред в медиите се съобщава, че задълженията на ТЕЦ-а към Българския енергиен холдинг са на стойност от почти 720 млн. лева. Междувременно изтича и срокът, който "Булгаргаз" постави на ТЕЦ-а да изплати задълженията си от 131 милиона лева. От държавното дружество заявиха, че ако дългът не бъде погасен, има опасност да не бъдат гарантирани газовите доставки за цялата страна. 

София няма да остане на студено, обещават от енергийното министерство и не изключват възможността столичната топлофикация да стане държавна. 

"От 2009 година насам холдинга е въвлечен в тази драма, когато започва да цесира стотици милиони към дружеството. Не финансираме ли нашето дъщерно дружество "Булгаргаз", то не може да си изпълни ангажиментите по дългосрочните договори и тогава няма да питаме дали софиянци ще останат без отопление, а ще засегне всички клиенти на "Булгаргаз". БЕХ не може да си позволи подобно нещо, затова вероятно ще се тръгне към "поредното цедиране на пари". Това показва, че "Топлофикация" е изправeна пред хронично заболяване, което не може да се реши за 4-5 дена. Търсим решение какво да се случи. Знаете, че до края на годината КЕВР не може коригира цената на парното, затова ще чакаме 1 януари да видим дали мениджмънта на "Топлофикация" ще може да започне да обслужва тези дългове, за които говорим", подчерта ръководителят на Българския енергийния холдинг Валентин Николов. 

За последните 24 месеца "Булгаргаз" е изпратил над 50 писма до "Топлофикация-София" с искане за погасяване на дълговете. След ултиматума миналата седмица столичното дружеството е превело 10 млн.лв., съобщи шефът на "Булгаргаз", но според него проблемът с дълга остава нерешен. 

"Ще предложим да се създаде работна група между БЕХ, министерството на енергетиката, "Топлофикация", общината и всички останали засегнати страни за евентуалното придобиване на собственост в топлофикационното дружество", посочи Валентин Николов. Според шефа на БЕХ, холдингът не може до безкрая да изкупува дълговете на столичната топлофикация, тъй като по този начин дружеството може да изпадне в несъстоятелност.

"Не е истина, че "Булгаргаз" предоставя на "Топлофикация София" феодален договор". Договорите и условията за всички клиенти са еднакви. Стремим се да намерим решение, с което да се гарантират доставките за всички клиенти", заяви изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов на брифинга. По думите му, не е истина и че "Булгаргаз" е лихварска компания. Павлов потвърди, че към настоящия момент "Булгаргаз" има вземане от "Топлофикация София", но уточни, че лихвите са строго определени и са в изпълнение на регламент на Европейската комисия. Освен това подчерта, че договорите, начина на плащане и условията са ясно разписани и отговарят на правилата за търговия с природен газ. "Търговията е сложна тема и сложен бизнес, като изисква сериозни финанси. Доставките се предплащат авансово или срещу предоставяне на банкова гаранция", посочи той.  

От енергийното министерство побързаха да успокоят, че София няма да остане на студено.  "Достатъчно отговорни сме и няма да допуснем това да се случи. За пореден път нещо ни изненадва – не само за България важи това. Това не означава, че трябва да продължава този проблем да се влачи с години. Ще бъде създадена работна група, която ще извърши оценка на възможните варианти. Това ще стане съвсем скоро. Пак казвам, че не може да си позволим 2-милионен град да остане без отопление", посочи зам.-министърът на енергетиката Мирослав Дамянов.

На въпрос дали "Топлофикация" би могла да стане държавно дружество, Дамянов отговори така: "Би могла". 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Доц. Кунчев: За последния месец има 7 пъти нарастване на заболеваемостта от COVID-19
bTV се разделя с Антон Хекимян
Канада обяви помощ за Украйна за около 480 млн. долара
Бойко Борисов: Шансовете на Антон Хекимян са огромни, може да победи на първи тур
Джейми Даймън: Светът може да не е подготвен за най-лошия сценарий с лихвите на Фед
Денков: Пълното ни интегриране в европейските и евроатлантически структури е основна цел за кабинета
Спад на борсите в Европа на фона на повишената доходност на облигациите*
Финансовото министерство предлага връщане на ДДС от 20% за ресторантьорите
Всеки четвърти българин пропуска годишните профилактични прегледи
Обявен за убит руски адмирал участва в заседание на висши военни
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
ЕС отново налага глоба от 400 млн. долара на Intel за злоупотреба с пазарна сила
ЕС ще отпусне 135 милиона долара на Тунис като част от пакта за миграцията
Майкъл Блумбърг очерта план за наследяване на медийната си империя
Дванадесет страни ще имат допълнителни места в следващия Европейски парламент
Цените на зърнените стоки по световните борси се понижават